U gospodarskoj zoni Brezje gradit će se najveći i najmoderniji podatkovni centar

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.1.2021. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

U gospodarskoj zoni Brezje kraj Varaždina bit će izgrađen najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj. Centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta. Kako se očekuje, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždin treba bi biti donesena odluka o prodaji.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok snažno se zalaže za takvu strategiju razvoja i suradnju s tvrtkama koje to omogućavaju.

- Kao što smo i najavili, ostvaruju se naši planovi da u Brezju oformimo jednu od najvećih gospodarskih zona u kojoj će se razvijati informatička industrija. Varaždin zbog svoje pozicije i infrastrukture ima sve potrebne preduvjete za takav razvoj. Takvi projekti imat će presudnu ulogu u budućnosti uzmemo li u obzir obrazovanje i kasnije zapošljavanje mladih, visokoobrazovanih ljudi – naglasio je gradonačelnik Čehok.

U pismu namjere koje je Matija Grabar, predsjednik uprave tvrtke CRATIS uputio Gradu Varaždinu, tvrtka planira u Zoni Brezje uz data-centar izgraditi i kampus koji bi svojom infrastrukturom i lokacijom u budućnosti trebao privući interes velikih domaćih i stranih korisnika na način da im se uz sve potrebne uvijete omogući useljavanje u sobe podatkovnih centara prema njihovoj mjeri.

Izgradnjom podatkovnog centra veličine 2000 kvadratnih metara visoko-specijaliziranog IT prostora i preko 4MW IT energije tvrtka CRATIS ostvarit će jedan od najvećih projekata u Europi tog tipa za koji su već interes iskazali globalni klijenti čime se Varaždin postavlja na svjetsku mapu ICT industrije.

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih od tri do pet godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Tvrtka CRATIS d.o.o. je vodeći regionalni pružatelj telekomunikacijskih usluga i usluga podatkovnog centra o kojima ovisi funkcioniranje računalnih sustava pojedinih bolnica, domova zdravlja, telekom operatera, poduzeća, online medijskih portala i drugih sustava informiranja. Trenutno zapošljava 22 djelatnika, a zajedno sa sestrinskom tvrtkom City Connect d.o.o. i više od 100 djelatnika na području Grada Varaždina sa ciljem pružanja različitih usluga vodećim globalnim kompanijama informatičke industrije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci