U godinu dana pronađeno 36 lažnih svjedodžbi i diploma u školama, ali to još nije sve? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U godinu dana pronađeno 36 lažnih svjedodžbi i diploma u školama, ali to još nije sve?

IHR/Varaždinske vijesti | 13.1.2020. u 17:59h | Objavljeno u Aktualno

- U točno godinu dana otkriveno je 35 lažnih isprava u hrvatskim školama: 17 svjedodžbi i 18 krivotvorenih diploma. Većinom su bile iz Hrvatske, s tim da su dvije navodno izdali fakulteti iz Srbije, dok se za jednu tvrdilo da je iz Slovenije, a jedna krivotvorena diploma "glumila je" da je izdana u Austriji - objavio je portal srednja.hr
Prema pisanju tog portala, nisu još sve diplome provjerene. U anketi koju je ispunilo 86 % škola i učeničkih domova, ispitanici su se izjasnili kako za još 13.744 zaposlenika isprave nisu poslane na provjeru. Diplome na provjeru osim ravnateljevih, poslalo je 60 škola, dok 28 škola nije poslalo ni jednu diplomu na provjeru.
Provjeru diploma ministrica znanosti i obrazovanja zatražila je i od veleučilišta i visokih škola, kojima je nadležna, a pohvalila se kako su provjerili i sve diplome u njezinom Ministarstvu te niti jedna nije bila lažna.
Na pitanje zašto ne postoji registar sveučilišnih isprava ili zašto se njihova vjerodostojnost ne može bar provjeriti na stanicama visokih učilišta, ministrica je izjavila kako ne može narediti fakultetima da objave te podatke. No, najavila je kako je CARNET počeo raditi na aplikaciju za sustav e-Građani preko koje bi svi građani mogli online preuzeti potvrde o završetku škole ili fakulteta, dok bi za dvije godine trebali imati sustav koji će pratiti školovanje svih građana, od vrtića do fakulteta, objavljeno je na srednja.hr
Podsjećamo, lažna diploma pronađena je i u jednoj varaždinskoj srednjoj školi, prema kojoj je 55-godišnjak na osobnom računalu izradio krivotvorenu diplomu prema kojoj je stekao visoku stručnu spremu (VSS), a iskoristio ju je za zapošljavanje u srednjoj školi u Varaždinu.

- Sam doma izradio krivotvorenu diplomu jednog fakulteta u Zagrebu