U godinu dana broj kaznenih djela u Općini Mali Bukovec veći za oko 40 posto Foto: Ilustracija

U godinu dana broj kaznenih djela u Općini Mali Bukovec veći za oko 40 posto

Ivica Kruhoberec | 27.1.2020. u 17:01h | Objavljeno u Aktualno

Osim po tome što imamo najmanji udio učenika (3,3%), koji napuštaju rano školovanje, kao i to da je naš Jadran turistička destinacija treća po popularnosti, Hrvatska je i najsigurnija zemlja u EU jer je tek 2,6 % građana bilo žrtve kriminala, nasilja i vandalizma, izvjestio je Eurostat No, ostajemo li polako i bez sigurnosti, jedne od rijetkih naših prednosti u odnosu na druge zemlje EE za kojima zaostajemo u gotovo svemu ostalome, posebice BDP-u? Dok se to pitanje zadnjih dana na jugu Hrvatske postavljalo zbog trostrukog ubojstva, na sjeveru se sve češće čuje zbog vandalizma i kriminala, čiji su počinitelji pripadnici romske manjine, kao što je to slučaj na dosada mirnom ludbreškom području.

“Imali smo mir sve do...”

- Imali smo mir i sigurnost sve do prije godinu dana kada se jedna romska obitelj doselila u mjesto. Neki njezini članovi teroriziraju sve mještane, kradu i provaljuju u kuće. Prepušteni smo sami sebi pa zato vas molimo za pomoć, napisala nam je ovih dana čitateljica iz Županca, mjesta u općini Mali Bukovec u kojem je na Badnjak teško ozlijeđena 82-godišnja majka saborske zastupnice Božice Makar u čiju su kuću upali delikventi.
Je li uistinu tako kako tvrdi čitateljica koja je zamolila za anonimnost, pitanje je koje smo uputili u Općinu Mali Bukovec, kao i PU varaždinsku. Iz policije su nam ukazali da je na području Općine Mali Bukovec, koja obuhvaća mjesta Mali Bukovec, Županec, Novo Selo Podravsko, Martinić i Sveti Petar, tijekom prošle godine zabilježeno ukupno 28 kaznenih djela, od čega je razriješena većina, odnosno 81 posto te su protiv počinitelja podnesene kaznene prijave državnom odvjetništvu, dok su počinitelji kaznenog djela razbojništva predani pritvorskom nadzorniku i nalaze se u pritvoru.
- Uspoređujući podatke za 2019. godinu s 2018. godinom, može se zaključiti da je došlo do povećanja kaznenih djela na području Općine Mali Bukovec za oko 40 posto, ukazuje Predrag Benčić, načelnik PU varaždinske, koji napominje i da je vidljivo povećanje narušavanja javnog reda i mira, dok je smanjen broj prekršaja nasilja u obitelji.
Upravo zbog toga, kako naglašava, policijski službenici Policijske postaje Ludbreg kontinuirano provode preventivno-nadzorni obilazak mjesta Županec, kao i područja cijele Općine Mali Bukovec u cilju prevencije kaznenih djela i prekršaja.
S obzirom na statističke podatke, kako napominje Benčić, još u srpnju i rujnu prošle godine održane su sjednice Vijeća za prevenciju u prostorijama Općine Mali Bukovec. Tu su bili prisutni svi predstavnici značajnih institucija, počevši od lokalne samouprave, policije i Centra za socijalnu skrb Ludbreg pa do škole, liječnika, crkve i udruga.

Općina im kupila kuću!?

Kako je tom prilikom ukazao općinski načelnik Darko Marković, obitelj Damira Bogdana odselila se prema njihovoj vlastitoj želji u selo u susjednoj općini jer u njemu živi i njegov brat. Međutim, nakon toga u Županec ubrzo dolazi obitelj Balog, koja ima 16-ero članova, a kuću od 15.000 eura kupuje joj Općina Legrad, i to, prema izjavi načelnika Sabolića, kao protumjeru što je u njihovu općinu doselila obitelj Bogdan.
- I od tada za mještane Županca počinju veliki problemi. Obitelj počinje sustavno maltretirati lokalno stanovništvo, ugrožava im sigurnost, prijeti i izaziva revolt i bijes među mještanima, ukazao je načelnik, koji je htio pomoći obitelji tako da im Općina osigura vrata i prozore, a da oni za to očiste šikare nedaleko od svoje kuće, ali oni su to odbili, iako su korisnici minimalne zajamčene naknade.
Načelnik je zatim upozorio da se čak i prikupljanje komunalnoga otpada u mobilnome reciklažnom dvorištu odvija uz prisutnost zaštitara jer otpad uzimaju na silu, a tekstil, plastiku i gume kasnije pale u dvorištu, izazivajući pritom nesnosan smrad.
Uz sve to, kako vele mještani, često su alkoholizirani i narušavaju javni red i mir, luduju s automobilima,gotovo svakodnevno puštaju glasnu glazbu i uriniraju po ogradi, što čine i žene i djeca. Štoviše, događa se da obavljaju i veliku nuždu, bez obzira koje je doba dana, a ukoliko ih se upozori, drugi dan već rade po starome te prijete paljenjem imovine pa se mještani boje za svoj život i za svoju imovinu.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u