U Europi se polako popušta s mjerama uvedenim zbog epidemije koronavirusa, a kod nas? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U Europi se polako popušta s mjerama uvedenim zbog epidemije koronavirusa, a kod nas?

IHR/Varaždinske vijesti | 14.4.2020. u 19:04h | Objavljeno u Aktualno

Danska je bila jedna od prvih država Europe koja je zatvorila granice zbog epidemije koronavirusom, a sada bi mogla biti prva koja će ih otvoriti. Ako brojke ostanu stabilne i razumne i budu li se Danci pridržavali socijalne distance, Vlada bi mogla postepeno i kontrolirano nastaviti s otvaranjem društva: prvo će se otvoriti vrtići i škole za djecu od prvog do petog razreda, zatim će se otvoriti restorani, barovi i frizerski saloni, no do 10. svibnja ostat će zatvorene granice, srednje škole, crkve i knjižnice, dok zabrana velikih okupljanja ostaje na snazi do 31. kolovoza, objavio je Jutarnji list.

Slično je i u Norveškoj, gdje s popuštanjem mjera kreću 20. travnja, a o tome se razmišlja i u Španjolskoj, jednoj od najtežih europskih država pogođenih epidemijom koronavirusa. Vraćanje u "normalno stanje" predviđa se od 26. travnja. Premijer Pedro Sanchez uvjeren je da je ‘’pobijedio rat’’, ali sada ga brine ekonomija, pa je pozvao sve političke stranke, sindikate, tvrtke i regije da se ujedine i sklope ‘’veliki pakt za socijalnu i ekonomsku obnovu Španjolske.

U Austriji su već danas otvorene manje trgovine, vrtni centri i trgovine s alatom, a od 1. svibnja vrata bi trebali otvoriti i frizeri. U Njemačkoj je Vlada produljila mjere do 19. travnja, ali će ih ponovno preispitati 15. travnja i pripremiti se za ‘’fazu izlaska’’. O popuštanju mjera razmišlja se i o Italiji, najteže pogođenoj europskoj zemlji koronavirusom. Vlada trenutno predviđa da će se od 4. svibnja ljudi moći postupno vratiti u svoje urede i na poslove, a već od ovog tjedna mogle bi se otvoriti neke tvornice.

I naši susjedi, Slovenci, razmišljaju o postepenom popuštanju mjera. Jutarnji list piše kako bi već nakon uskršnjih blagdana dopustiti rad nekih uslužnih djelatnosti poput vulkanizera, mehaničara i servisa za popravak tehničke robe te trgovina građevinskim materijalom. U drugom koraku otvorit će se trgovine tehničkom robom, primjerice prodavaonice bijelom tehnikom za domaćinstva i namještaja.

Da se o tome razmišlja i u Hrvatskoj potvrdila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. 

- Ozbiljniji pad krivulje bit će znak da razumno počnemo popuštati s mjerama. Austrija je ta koja ima ozbiljan pad krivulje i najavili su će početi s popuštanjem mjera. Ako bismo imali situaciju da bi naša krivulja pet do sedam dana padala onda bi moglo početi popuštanje. Rade se planovi i strategije. Onako kako smo postepeno uvodili mjere, tako ćemo ih i popuštati - izjavila je u dnevniku RTL-a  ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Na pitanje gdje bi se prvo moglo popustiti, Markotić je rekla kako se trenutno analiziraju različiti aspekti društva.

- Važno je razmišljati razumno - poručila je.

Označeno u