U Donjoj Voći održan sastanak državnih tajnika MUP-a Hrvatske i Slovenije Foto: PU Varaždinska

U Donjoj Voći održan sastanak državnih tajnika MUP-a Hrvatske i Slovenije

VV | 15.10.2020. u 08:21h | Objavljeno u Aktualno

Prošlog petka, 9. listopada, s početkom u 10 sati, u objektu „Stara škola“ u Gornjoj Voći, održana je prezentacija i radni sastanak državne tajnice MUP-a Republike Hrvatske Terezije Gras i državnog tajnika MUP-a Republike Slovenije Franca Kanglera s načelnikom Općine Donja Voća Krunoslavom Jurgecom.

Tema sastanka bila je prezentacija projekta „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ te predstavljanja sinergije Projekta sa zahtjevima policija dviju država u funkciji sigurnosti granice i sprečavanja ilegalnih prelazaka iste.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Vijeća Općine Donja Voća Josip Vincek i vanjsko ugovoreni suradnik na projektu Širokopojasnog interneta Davor Daraboš.

Uz državnu tajnicu MUP-a RH na sastanku su sudjelovali i pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, te načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, dok su u izaslanstvu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije uz državnog tajnika, sudjelovali i direktor Uprave uniformirane policije Danijel Lorbek, direktor Policijske uprave Maribor Aleksander Thaler i Vlado Maksimovič iz Kabineta ministra.

Uz njih, prezentaciji i radnom sastanku nazočili su i voditelji službi i načelnici policijskih postaja iz Policijske uprave varaždinske.

Po završetku prezentacije i radnog sastanka, svi su se sudionici uputili do Malograničnog prijelaza Gornja Voća.

Kako je tom prilikom istaknula državna tajnica MUP-a RH Terezija Gras.

- Ovaj je projekt značajan za ulaganje u dobru infrastrukturu, koja je u dobroj mjeri potrebna kako bi se dalje razvijao i gospodarski i kulturni i turistički, da se kroz uspostavu ove širokopojasne infrastrukture doprinese boljoj suradnji naših Ministarstava i policija u ovom djelu Hrvatske“, naglašavajući „važnost ove infrastrukture i za nadzor granica, ali i za kontrolu nezakonitih migracija i za sve oblike prekograničnog kriminala, koja se boljom suradnjom naših policija i kroz upotrebu suvremenih tehnologija koja će im biti na raspolaganju može na bolji način suzbijati - zaključila je državna tajnica.

- Kako je ovaj projekt jedan veliki doprinos i korist ne samo za žitelje Hrvatskih općina, već i za građane Slovenije, a posebno za policiju Hrvatske i Slovenije, koji će ovom sinergijom usaditi povjerenje u sigurnost svih građana, jer naša je obaveza spriječiti da ne bude više ilegalnih migracija i kriminala. Hrvatska i Slovenska policija vrlo dobro surađuju i to su rezultati dobre suradnje - istaknuo je u svom govoru državni tajnik MUP-a Republike Slovenije Franc Kagler.

- Radi se o projektu koji je odobren od konzorcija Općine Donja Voća, kojim se uz šest Općina Bednja, Klenovnik, Maruševec, Cesticu, Vinicu, Petrijanec i grad Lepoglava uvodi i svakoj kući omogućava pristup širokopojasnog Interneta, dio tog projekta odnosi se i na sigurnost kako unutar granica tako i na vanjskim granicama - istaknuo je tom prilikom načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec.