U Domovima zdravlja diljem županije poboljšat će se uvjeti novom opremom za čak 228 usluga

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.10.2018. u 18:42h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem poboljšanja uvjeta za potrebe pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite u ispostavama Doma zdravlja Varaždinske županije i kod koncesionara, putem ulaganja u opremu, edukaciju i infrastrukturne zahvate na objektima, odnosno, ispostavama Doma zdravlja, danas je u Županijskoj palači potpisan ugovor o nabavi medicinsko – dijagnostičke opreme, u sklopu projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji.

Tako je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, uz zamjenika Roberta Vugrina i pročelnicu Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorku Horvat potpisao s ponuditeljima najpovoljnijih ponuda ugovore o nabavi medicinsko – dijagnostičke opreme.

- Radi se o projektu koji je procijenjen na 12,8 milijuna kuna. 85 posto je europski novac, a 15 posto novac Županije koji je podijeljen na dva dijela. Jedan se dio odnosi na 8,1 milijun kuna namijenjenih za opremanje po 11 različitih grupa opreme dok će se i sedam objekata infrastrukturno obnavljati. Uglavnom se radi o nadogradnji lifta za lakši pristup zdravstvenoj zaštiti osoba s invaliditetom - ukazao je župan Čačić nakon potpisivanja ugovora.

Među ostalim je naglasio da su natječaji završeni, a nastale su i neke uštede.

- Drago nam je da je procijenjena vrijednost smanjena s 8,1 milijun kuna na 6,8 milijun kuna i time su ostvarene uštede od 1,2 milijuna kuna. Upravo će se ta sredstva prenamijeniti za građevinski dio. Te uštede će nam omogućiti da onih 4,1 milijuna kuna, koliko je još predviđeno za građevinske radove, ne probije budžet - istaknuo je Čačić.

Budući da su ugovori potpisani, oprema će se uskoro nabaviti i to za 228 usluga. Najvredniji uređaj koji će se nabaviti je radiološki uređaj za RTG Kabinet u Ivancu, tu su i ostali aparati za ultrazvuk te će sve zajedno bitno poboljšati pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti - ukazao je Čačić, dodajući da će se time problem prijevoza hitne pomoći lakše kontrolirati.

- Zdravstvena će se zaštita lokalizirati jer je u zadnjih nekoliko godina broj prijevoza s vozilima hitne pomoći tri puta povećan, a nismo tri puta bolesniji - istaknuo je.

Kako je najavljeno do kraja godine će biti gotovi natječaji za građevinski dio pa se početkom sljedeće godine očekuje početak radova.

- Rokovi nisu probijeni, već su procedure spore, a oprema je nabavljena u dogovoru s liječnicima. Napravljena je selekcija, ljudi su rekli prioritete i naš je Upravni odjel za zdravstvo cijelu priču prepoznao i pretvorio u europski projekt - zaključio je Čačić.

Naime, u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“, u kojem je Varaždinska županija korisnik, a koji se sufinancira iz fondova EU (85 posto), provedena je velika javna nabava za medicinsko – dijagnostičku opremu za opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Varaždinske županije (za timove Doma zdravlja Varaždinske županije i koncesionare). Prijavitelj/korisnik Projekta je Županija dok je istodobno Dom zdravlja partner. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 5. listopada prošle godine.