U Boxmarku, koji obilježava 15. godina rada u RH, prosječno primanje 4.200 kn

vv | 22.10.2016. u 16:58h | Objavljeno u Aktualno

Boxmark Leather,  jedna od vodećih proizvođača kožne galanterije za auto i drugu industriju,  obilježava danas 15. godina poslovanja u Hrvatskoj u kojoj je uložio oko pola milijarde kuna, odnosno deset godina rada u Trnovcu Bartolovečkom i pet godina u Zlatar Bistrici, a tim povodom otvorio je vrta svojih pogona u spomenutim mjestima prije svega sadašnjim zaposlenicima i članovima njihovih obitelji,  kao i gostima među kojima su i potencijalni zaposlenici.

-Prošlo je već gotovo deset godina od sličnog događanja koje smo imali 2007., pa smo ga sada odlučili ponoviti kako bi se u našim prostorima okupili oni koji već rade i njima bliske osobe, odnosno zainteresirani za rad kod nas. Zaposleni mogu pokazati svojim obiteljima i prijateljima gdje rade, kakvi su tu radni uvjeti, a zatim će se moći svi zajedno zabaviti u natkrivenom prostoru uz naš pogon u Slobodnoj zoni Varaždin gdje smo za sve pripremili ugostiteljsku ponudu i glazbu, rekao nam je Tomislav Cesarec napominjući da se najmlađi mogu zabaviti u igraonici koju je posebno za ovu prigodu pripremilo Radničko vijeće.

Sretniji među posjetiteljima, kojih je bilo - što zbog ponude, a što zbog lijepog vremena - više od sedam tisuća, dobit će 50 nagrada iz nagradnog fonda većeg od 50 tisuća kuna. Međutim, bez obzira na vrijedne nagrade, vjerojatno će ipak najsretniji biti oni koji će se uspjeti zaposliti u Boxmarku koji u Hrvatskoj danas zapošljava oko četiri tisuće ljudi, od čega najviše u varaždinskoj Slobodnoj zoni – više od tri tisuće.

Usprkos tome, i danas je nudio slobodna radna mjesta za radnike na sortiranju i skeniranju kože, krojenju i rezanju te šivanju, kao i administrativnim poslovima te poslovima za mehaničare i vatrogasce.  

-Boxmark  uvijek ima potrebu za novim radnicima jer se širimo, ali i zbog optimizacije naših proizvodnih kapaciteta koji su impresivni. U Trnovcu nam godišnje treba 1,9 milijuna koža, a u našem je skladištu stalno 70 tisuća komada koji su dostatni za dvotjednu proizvodnju. Godišnje proizvedemo 350 tisuća navlaka za vozila, 44 milijuna krojnih dijelova i 22 tisuće ostalog. Stoga, bez obzira na stalan razvoj tehnologije koja je sve više automatizirana, i dalje otvaramo radna mjesta koja se dosta razlikuju od onoga što si obično zamišljamo, pa tako mehaničar kod nas strojeve obilazi više s prijenosnim računalom, nego s klasičnim alatima, napominje Cesarec dodajući da zapošljavaju i računalne programere sa specifičnim znanjima, kao i one koji znaju programirati CNC strojeve, ali takvih na tržištu gotovo nema.

A, kako naglašava, upravo je radnik srce proizvodnje u Boxmarku koji je sukladno tome ne samo podigao uvjete rada na najveću moguću razinu u branši, nego i značajno povećao plaće.
Nakon prošlogodišnjeg povećanja od sedam posto, ove godine je taj postotak rasta udvostručen. Zahvaljujući tome,  ukupno prosječno primanje kreće se oko 4.200 kuna, a to uz prosječnu plaću od oko 3.500 kuna neto to obuhvaća i prosječnu naknadu za prijevoz koji je za oko 80 posto zaposlenika organiziran.

- Isplaćujemo i jubilarne te druge nagrade, a ulažemo i u doškolovanje zaposlenika jer nam je bitno njihovo zadovoljstvo. Bitno nam je također da rade u čistim pogonima  i na ergonomski prilagođenim radnim mjestima. Radi se jednosmjenski, dvosmjenski, trosmjenski i četverosmjenski, a potonji rad nastojimo što više smanjiti. Kao i u ostaloj prerađivačkoj industriji, postoje norme, ali one takve da ih ispunjava prosječan zaposlenik. Radi se u principu pet dana, ali ponekad i subotama,  no gledamo da je prekovremenog posla što manje jer financijski nije isplativ, objašnjava Cesarec naglašavajući da nikada nisu imali kašnjenje isplata plaća, bez obzira što je automobilsko tržište minulih godina dosta osciliralo.

 

Galerija slika