U Boxmark stigli radnici iz BiH, a dolaze i radnici iz Ukrajine i Meksika

| 11.6.2018. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Prvih desetak radnika iz BiH počelo je raditi u Boxmark Leatheru, najvećem proizvođaču kožne galanterije za automobilsku industriju, koji zapošljava oko 3.300 ljudi na tri lokacije u Hrvatskoj, od čega najviše u Trnovcu Bartolovečkom, zatim u Zlatar Bistrici i Slavonskom Brodu.

Do kraja mjeseca broj stranaca još će se povećati, i to ne samo zbog njihovog uvoza iz susjedne zemlje, nego i Ukrajine pa čak i Meksika!

- Cilj nam je zaposliti barem 280 radnika iz inozemstva ove godine, uglavnom iz zemalja koje nisu članice EU, a prvenstveno kadrove iz Meksika, BiH i Ukrajine. Na to smo se odlučili zbog manjka radne snage u Hrvatskoj uslijed visoke stope iseljavanja stanovništva, ali i nedostatka stručne radne snage u regiji - veli Tomislav Cesarec, član uprave Boxmarka, napominjući da je tvrtka napravila sve što je mogla za zapošljavanje domaćih ljudi, od osiguranja raznih popusta i pogodnosti, kao što je 10 posto popusta u HEP-u i više trgovina, do novčanih nagrada, reprograma duga zaposlenika prema bankama te podizanja plaća, koja sada iznosi 4.200 kn neto u prosjeku, iako šivač, zahvaljujući bonusima, može dobiti i više od 6.000 kuna.

Uz iseljavanje, kako napominje, manjak radne snage posljedica je nedostatka, odnosno vrlog malog interesa učenika za strukovne škole zbog čega su neka strukovna zanimanja ukinuta, a i u onim školama, koje bi mogle biti interesantne, ne provodi se dualni sustav obrazovanja, pa kadrove moraju ponovo učiti u poduzeću.

- S obzirom na navedeno, zapošljavanje stranaca nam je potrebno da bismo održali postojeći obujam proizvodnje i bili u mogućnosti ispuniti ugovorene poslove s kupcima - ukazuje Cesarec, napominjući da strani radnik „spašava“ nekoliko radnih mjesta hrvatskih radnika.

Da bi u Boxmarku osigurali postojeću razinu proizvodnje i zaposlenosti, koje bi sigurno pale, ukoliko se ne bi popunila određena radna mjesta, uvoz stranaca pokazao se u sadašnjim okolnostima najboljim rješenjem. Iako je interes za radu u poduzeću dobar u BiH, kao i Ukrajini gdje se na oglas za posao javilo dvjestotinjak ljudi, najveći broj radnika doći će iz Meksika, i to iz regije poznate po tekstilnoj i odjevnoj industriji u kojoj djeluje oko 700 tekstilnih tvornica koje zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u