U Bernardi zasad isplaćuju pune plaće, uz državne potpore, ali "će morati štedjeti na svakom koraku"

MGA/VV | 5.4.2020. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

Dnevno u Hrvatskoj od korona virusa oboli od 50 do 100 građana, dok ih od 1000 do 1.500 ostane bez posla zbog posljedica pandemije koja je zahvalila i sektor gospodarstva. Mjere Vlade RH usmjerene realnom tržištu za očuvanje radnih mjesta dobro su došla potpora, ali i dalje ostaje pitanje - kako preživjeti. Bližimo se brojci od 150 tisuća nezaposlenih, a tek je na izmaku prvi mjesec izolacije i poslovne stagnacije, od najmanje tri koliko nam predviđaju liječnici.

Platforma za promicanje i povezivanje žena poduzetnica "Ženski poduzetnički centar" donosi pet poduzetničkih priča iz različitih krajeva Hrvatske kroz koje hrvatske poduzetnice različitih djelatnosti opisuju kako se njihova poduzeća nose s koronakrizom, posebice kad su u pitanju zaposlenici, isplata plaća i podmirenje obveza u najvećoj gospodarskoj krizi kojoj svjedočimo. Među njima je i poduzetnica Bernarda Cecelja, koja ima proizvodnju madraca, ali je krenula i s velikim investicijama u ugostiteljstvu i turizmu Varaždinskih Toplica.

- U situaciji kakva jeste snalazi se iznimna poduzetnica Bernarda Cecelja, vlasnica dviju tvrtki, koje upošljavaju više od 250 zaposlenika. Tvrtka Bernarda Nova, za ugostiteljstvo i hotelijerstvo nalazi se u općini Vidovec, Varaždinska županija, od prvog dana uvođenja mjera zabrane rada je zatvorena. Ova je tvrtka pokrenula veliki investicijski program gradnje hotela visoke kategorije, no radovi su djelomično stali jer je dio izvođača u izolaciji, a dobava repromaterijala stiže iz Italije što je dodatno pogoršalo poslovnu aktivnost. Tvrtka Bernarda iz Nedelišća, Međimurska županija, bavi se proizvodnjom kreveta i madraca i još odolijeva "udarima korone" - ističu u Ženskom poduzetničkom centru.

- No i tu nam je proizvodnja prepolovljena, dio radnika je na godišnjem, a dio radi na način da smo organizirali dvije smjene kako bi se osigurao što veći razmak između djelatnika i spriječila moguću zaraza. Smanjenje proizvodnje bilo je nužno jer 70 posto svega što proizvodimo ujedno i izvozimo, najviše u hotele diljem Europe, a naši kupci su zatvorili svoje objekte. Osim toga zatvorili smo prodajne salone, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj. Ne možemo robu otpremati na hrvatske otoke kod nas, a isto tako i trgovački centri nam ne uzimaju robu jer su i oni zatvoreni - opisala je trenutačno stanje u svojim tvrtkama poduzetnica Bernarda Cecelja.

Najavljuje da će za tvrtku Bernarda Nova koja u cijelosti miruje uzeti subvencije od države, dok će razliku do punog iznosa plaća svih radnika nadopuniti iz vlastitih rezervi, kako ne bi bilo nikakvih rezanja prihoda za zaposlenike u ovom trenutku. Tvrtka Bernarda koja radi smanjenim kapacitetima isplatit će i pune osobne dohotke, ali će se tek vidjeti koliko će se trenutačno poslovanje smanjiti u svom prometu zbog čega će se tražiti i pomoć države. Svakako nam predstoje izazovna vremena, jasna je poduzetnica Bernarda Cecelja.

- I ova kriza će proći, moramo štedjeti na svakom koraku te, kako volim reći, pokriti se onoliko koliko nam je poplun širok. Sigurno ćemo još dugo osjećati posljedice nastale situacije, no moramo se nekako organizirati. Koristit ćemo godišnje odmore, a kasnije, ako neće ići drugačije, idemo svi na minimalac. Uprava se odrekla svojih plaća, od banaka tražimo moratorij na otplatu kredita, a kasnije ćemo vidjeti hoćemo li ići na nove kredite. Tu moramo isto biti oprezni s obzirom da već imamo kredite koji će nam dolaziti na naplatu. Moramo razmišljati pozitivno, raditi moramo, a nadam se da će se za nekoliko mjeseci stanje poboljšati - razmišljanja su poduzetnice Bernarde Cecelja koja upošljava više od 250 djelatnika, te kojima nije smanjivala plaću niti zatvarala radna mjesta unatoč pandemiji i stanju u gospodarstvu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci