U Beretincu zabrinuti: Boje se da će opet imati smeće na ulazu u Varaždin!

Napisao/la: -

- Bojim se da ćemo opet imati smeće na ulazu u Varaždin, kao što imamo u Brezju, a sada na vodonosnom području između Beretinca i Poljane Biškupečke - požalio nam se čitatelj iz Beretinca, ukazujući na radove na parceli varaždinske Čistoće, koja se nalazi uz granicu Općine Beretinec i Grada Varaždina, odnosno potok Piškornicu.

Dio RCGO-a Piškornica

- Prema je u studiji utjecaja na okoliš lokacija u Poljani ocijenjena najnepovoljnijom za izgradnju pretovarne stanice, sada se tamo u tišini ipak nešto gradi. Ne zanima me lijepa priča o sortirnici ili nečem sličnom, jer ako potok razlije, kao što se to već znalo događati, to bi bila katastrofa - tvrdi čitatelj, dodajući da to neće dopustiti pa, ako treba, idu i do međunarodnih institucija.

Na radove uz potok Piškornica, osim mještana, upućuje i Elaborat zaštite okoliša u postupku ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, objavljen u rujnu, a odnosi se na izgradnju Pretovarne stanice “Varaždin” kao sastavnog dijela zahvata Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, koja nije bila obuhvaćena Studijom o utjecaju na okoliš i Rješenjem o prihvatljivosti zahvata za okoliš iz 2011. Elaborat je izrado Maxicon, a kao nositelj zahtjeva navedena je tvrtka Piškornica d.o.o. iz Koprivnice. Naime, uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom SZ Hrvatske obuhvaća izgradnju RCGO-a Piškornica i dvije pretovarne stanice - Zabok i Varaždin.

- Studijom o utjecaju na okoliš iz 2010. definiran je obuhvat zahvata RCGO-a Piškornica te njegovi sastavni dijelovi, kao i njihov razmještaj u prostoru. Studija iz 2010. godine međutim nije obuhvatila izgradnju pretovarnih stanica Zabok i Varaždin. Naknadno je izrađen elaborat zaštite okoliša koji je obuhvaćao izgradnju PS Zabok za koju je ishođeno pozitivno rješenje ministarstva - navodi se, među ostalim, u elaboratu.

Kako je pojašnjeno, pretovarne stanice se koriste za pretovar miješanog komunalnog otpada i odvojeno sakupljenih sastavnica komunalnog otpada, sakupljenog vozilima iz lokalnih sakupljačkih mreža, u vozila većeg kapaciteta, radi racionalnijeg odvoza na RCGO Piškornica.

Prema prostornom planu

Izgradnja PS Varaždin planirana je na dijelu k.č.br. 1088, k.o. Poljana Biškupečka, čiji je vlasnik Čistoća d.o.o., a prema prijedlogu parcelacije, površina građevinske čestice iznosi 10.007,44 m2. Od najbližih kuća u Beretincu udaljena je oko 800 m zračne linije.
Lokacija se nalazi na vodonosnom području, a u elaboratu se navodi i da se, prema karti opasnosti od poplava, lokacija nalazi na području kojem je velika vjerojatnost poplava.

Unutar PS Varaždin planirana je izgradnja ulaza s ogradom, elektroničke kolne vage, objekta za zaposlene, prometno manipulativne površine s potpornim zidovima, zgrade pretovarne stanice na dva nivoa s opremom, građevine sustava za odvodnju oborinskih i otpadnih voda... Prema elaboratu, tehnološki proces rada PS Varaždin obuhvaća nekoliko faza: dovoz, prihvat i istovar otpada unutar hale, pretovar otpada preko usipnog lijevka, prešanje otpada u rolo kontejner te odvoz otpada na RCGO Piškornica.

Što se tiče otpadnih voda, navedeno je da će se tehnološke otpadne vode nastale tijekom prešanja otpada sakupljati u tankvani ispod preše, koju će ovlaštena tvrtka prazniti. Planirana je i izvedba sustava odvodnje otpadnih, sanitarnih i oborinskih voda u sklopu razdjelnog sustava odvodnje. Zauljene oborinske vode s prometno-manipulativnih površina će se propuštati preko separatora mineralnih ulja prije ispuštanja u kanal Piškornicu, a oborinske vode s krovova ispuštat će se u teren. Sanitarne otpadne vode sakupljat će se u vodonepropusnoj sabirnoj jami, koja će se prazniti.

karta opasnosti od poplava za veliku vjerojatnost pojavljivanja

Među ostalim, navodi se i da može doći do neugodnih mirisa, ali i da se uz pravovremeni odvoz otpada i pretovar kroz zatvorenu halu, ne očekuje utjecaj na kvalitetu okolnog zraka.

Ništa mimo zakona

Davor Skroza, direktor Čistoće, naglašava da je sve u skladu sa županijskim i gradskim prostornim planom.

- Prostornim planom Varaždinske županije definirano je da je lokacija Poljana Biškupečka predviđena za poslove gospodarenja neopasnim otpadom i kao takva obrađena posebnom studijom - ukazuje Skroza.

Dodaje da je i Prostornim planom uređenja Grada Varaždina iz 2005. godine lokacija u Poljani Biškupečkoj određena za razvrstavanje i pakiranje komunalnog i neopasnog otpada s pretovarnom stanicom.

- Izmjenama i dopunama PPUG-a Varaždina iz 2014. godine definirana je zona za gospodarenje otpadom, a planirano je i izdvojeno građevinsko područje izvan naselja na lokaciji Poljana Biškupečka za tu namjenu. Propisano je da je lokacija u Poljani Biškupečkoj između ostalog i određena za reciklažno dvorište, za razvrstavanje i pakiranje komunalnog i neopasnog otpada s kratkotrajnim skladištenjem te kao lokacija pretovarne stanice, uz mogućnost mehaničke obrade komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada - ukazuje Skroza.

- Temeljem svega iznesenog možemo izjaviti da društvo Čistoća, kao vlasnik zemljišta, svojim dosadašnjim činjenjem, kao i svim budućim radnjama koje će se obavljati na tom zemljištu, niti na koji način neće postupati protivno zakonskoj legislativi, odnosno prostornim planovima koje definiraju predmetnu materiju - zaključio je Skroza, uz dodatak da se ova lokacija nalazi izvan III. vodozaštitne zone i izvan poplavnog područja, što je vidljivo i na kartama u sklopu PPUG-a.

93 tone otpada dnevno

Količina otpada, koja gravitira pretovarnoj stanici preuzeta je iz Studije izvedivosti za razvoj integriranog i održivog sustava gospodarenja otpadom u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, iznosi 93,01 t/radni dan, od čega se najviše - 33,22 t miješanog komunalnog otpada i 8,24 t odvojeno sakupljenog komunalnog otpada - odnosi na grad Varaždin.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.