U 17 općina i gradova u Varaždinskoj županiji radovi Hrvatskih voda vrijedni 7,1 milijuna kuna Foto: Ilustracija

U 17 općina i gradova u Varaždinskoj županiji radovi Hrvatskih voda vrijedni 7,1 milijuna kuna

VV | 8.5.2020. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatske vode u Varaždinskoj županiji intenzivno nastavljaju s radovima na vodotocima, ali i na vodoopskrbi i odvodnji te sanaciji klizišta. S opsegom završenih i aktualnih radova u Lepoglavi su upoznati saborski zastupnik Anđelko Stričak i predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave Robert Dukarić.

Danijel Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, istaknuo je, s obzirom na dobre vremenske prilike krajem prošle i početkom ove godine, da su radovi Hrvatskih voda u sklopu preventivnih aktivnosti obrane od poplava i održavanja dobre protočnosti rijeka i potoka u Varaždinskoj županiji nastavljeni odmah po završetku prošlogodišnje građevinske sezone, krajem prošle godine, te i dalje intenzivno traju.

– U ovom trenutku fokusirani smo na razdoblje prve polovice godine, pa bi tako do 1. srpnja trebali biti završeni radovi na području 17 jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije na preko 40 lokacija ukupne vrijednosti 7,1 milijuna kuna što je polovica godišnjeg plana – naglasio je Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

Radovi u tijeku koordinirani su s lokalnim vlastima i u funkciji su obrane od poplava, ali u urbanim područjima daju i doprinos uređenosti mjesta.

Na području Grada Lepoglave radovi se provode na potoku Klenovnik u Zlogonju dužine 850 metara, potoku Žarovnica od Žarovnice do Donje Višnjice s odvojkom prema Zalužju dužine 2,3 km, rijeci Bednji od Očure do Rinkovca te od mosta na DC 35 nizvodno u centru Lepoglave dužine 2,1 kilometara.

– Zadovoljstvo mi je reći da i u epidemiji koja nas je zahvatila radovi nisu stali. Strojevi rade cijelo vrijeme i zahvalan sam Hrvatskim vodama i Vladi na ovom ulaganju koje je počelo prošle godine, a nastavljeno je ove godine. Radi se u Lepoglavi, radi se u Višnjici. Planiramo najesen krenuti prema Bednjici gdje će Grad napraviti spomen obilježje, a Hrvatske vode uredit će potok – izjavio je Robert Dukarić.

Hrvatske vode trenutno izrađuju projektnu dokumentaciju za građevine na slivu Bednje i prioritetnim pritocima Plitvice te je ukupno 15 projekata u raznim stupnjevima pripreme, ukupne planske vrijednosti projektiranja 1,9 milijuna kuna.
Zadovoljan opsegom i dinamikom radova je i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Obilaskom radilišta Hrvatskih voda u Lepoglavi i Višnjici te razgovorom s mještanima saznali smo da od 60-ih ili 70-ih godina prošlog stoljeća nisu čišćeni i uređivani pojedini od tih vodotoka i kanala na tim područjima. U prvoj polovici ove godine bit će na području sedamnaest gradova i općina s područja Varaždinske županije uređeno preko 40.000 dužnih metara vodotoka. Upravo ti podaci najbolje govore o brizi aktualne Vlade premijera Plenkovića o zasigurno najbitnijem resursu današnjice – vodama. S jedne strane da se zaštite vode, a s druge da se spriječi štetno djelovanje voda – naglasio je Stričak.

Označeno u