Turudić odbio dati presudu protiv Čehoka zbog bojazni od utjecaja na Vrhovni sud

| 30.9.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon rješenja povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, koji je ukazao zagrebačkom Županijskom sudu da se mora sukladno zakonu očitovati u vezi zahtjeva za presudom protiv Ivana Čehoka i ostalih, to je i učinio predsjednik toga suda Ivan Turudić, univ.spec.crim, i to tako da je u rješenju, koje je donio 16. rujna, odbio zahtjev za pristup informacijama podnositelja Ivice Kruhoberca.

U obrazloženju se najprije ukazuje što je tome prethodilo. Tako se napominje da je Kruhoberec u srpnju sudu podnio zahtjev za pristup informacijama u kojem traži presudu s obrazloženjem protiv optuženog Ivana Čehoka i dr., koja je donijeta 12. srpnja prošle godine.

- Budući da se radi o postupku u kojemu odluka još nije pravomoćna tražitelj informacije, dopisom je upućen sucu koji vodi postupak, ukazuje predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Turudić zatim napominje da se na taj dopis podnositelja žalbe žalio povjereniku za informiranje, koji je rješenjem od 26. kolovoza naloženo Županijskom sudu u Zagrebu da u roku od osam dana od zaprimanja rješenja riješi zahtjev za pristup informacijama Ivice Kruhoberca od 2. srpnja 2019. sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.

Obrazlažući detaljnije zašto je u stvari odbio taj zahtjev za pristup informacijama, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu ukazuje na odredbu članka 23. stavka 5. točka 2 ZPPI-a u kojem je propisano da će tijelo javne vlasti rješenjem odbiti zahtjev ako se ispune uvjeti propisani u članku 15. stavcima 2. 3. i 4., a u vezi s člankom 16. stavkom 1. istog Zakona. Potonji članak, uz ostalo, propisuje da tijela javne vlasti mogu ograničiti pristup informaciji ako je informacija poslovna ili profesionalna tajna, zatim ako postoje osnovane sumnje da bi njezino objavljivanje onemogućilo učinkovito, neovisno i nepristrano vođenje sudskog, upravnog ili drugog pravno uređenog postupka, izvršenje sudske odluke ili kazne, odnosno ukoliko je informacija u postupku izrade unutar jednog ili među više tijela javne vlasti, a njezino bi objavljivanje prije dovršetka izrade cjelovite i konačne informacije moglo ozbiljno narušiti proces njezine izrade.

Više o ovoj temi i obrazloženju suda vezano uz (ne)dostupnost presude javnosti možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u