Turistički vodiči učit će o Domovinskom ratu kako bi bolje informirali turiste o hrvatskoj povijesti Foto: Ilustracija

Turistički vodiči učit će o Domovinskom ratu kako bi bolje informirali turiste o hrvatskoj povijesti

Varaždinske vijesti | 12.3.2017. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Ministarstvu turizma održan je kratki sastanak na inicijativu Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i predstavnika turističkih vodiča Hrvatske, a uz osobnu potporu Ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda. Na sastanku su bili prisutni: Ministar turizma s pomoćnicima, Ministar hrvatskih branitelja, predstavnici udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i predstavnici turističkih vodiča.

Tema sastanka je bila uključivanje Domovinskog rata u program obrazovanja turističkih vodiča.

Kako je i sam Ministar turizma hrvatski branitelj, odmah je prihvatio predloženu temu i složio se da istu treba sustavno i stručno obraditi. Predlagači – Ministar hrvatskih branitelja i predstavnici Udruge specijalne policije iznijeli su okvirni plan projekta koji bi uključio povjesničare iz Instituta Ivo Pilar, Instituta za povijest i Dokumentacijskog centra Domovinskog rata, kao, prema njihovom mišljenju, najmjerodavnije stručnjake za obrađivanje osjetljive i iznimno važne povijesne građe iz doba Domovinskog rata. U rad na sadržaju bilo bi uključeno i Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo vanjskih poslova, a zbog činjenice da se u osnovnim i srednjim školama na satovima povijesti ne uči dovoljno o Domovinskom ratu.

- Turistički vodiči imaju isti problem, jer nema sustavno i stručno obrađene literature koja bi na jedinstven i istinit način obuhvatila događaje za vrijeme Domovinskog rata, već se vodiči snalaze kako tko zna i umije. Naime, turisti koji posjećuju našu lijepu Domovinu jako često dolaze s predrasudama i netočnim informacijama o događajima iz Domovinskog rata. Primjerice, da je u Hrvatskoj bio "građanski rat", da su osloboditeljske akcije Bljesak i Oluja "udruženi zločinački pothvat", da je prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović poginuo od "prijateljske vatre" hrvatskih snaga i niz drugih primjera koji se mogu naći u stranim medijima - naveli su iz Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Zahtjev je da se u obavezan dio predmeta "Hrvatska povijest" u Pravilniku o stručnom ispitu za turističke vodiče i ispitnom programu za turističke pratitelje uvrsti Domovinski rat, kako za domaće, tako i za strane turističke vodiče, na način da se građa segmentira po županijama i da se uz uvodnu priču o razlozima, okolnostima i posljedicama, napadačima i napadnutima u Domovinskom ratu, u program uvrsti i posebna priča prilagođena lokalitetima, mjestima i gradovima u županijama.

Osim navedenog, plan je da se u turističke karte ucrtaju sva mjesta gdje su se zbili važni događaji, masovne grobnice i muzeji stalnog postava Domovinskog rata kao zaštićeni lokaliteti, te da Ministarstvo turizma u prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu i Pravilniku o popisu turističkih cjelina (lokaliteta) kao zaštićene lokalitete unese i navedena mjesta.

- Iz svega navedenog se vidi da slijedi jedan vrlo opsežan posao koji je nužan i trebao je biti već davno učinjen, ali nije, pa je došlo vrijeme da se konačno učini, da ubuduće ne bismo iskrivljavali istinu o Domovinskom ratu kao temelju Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države, kao što piše u Ustavu Republike Hrvatske - poručuju iz Udruge.

Zahtjevi turističkih vodiča, a uz potporu Udruge specijalne policije, bili su i ovom prilikom izneseni: mijenjanje spornog Pravilnika za priznavanje stranih kvalifikacija u području turizma, zaštita lokaliteta uz zadržavanje važećeg Pravilnika o popisu turističkih cjelina (lokaliteta) po županijama na kojima uslugu turističkog vođenja može pružati samo ovlašteni turistički vodič na temelju uspješno položenog ispita iz posebnog dijela programa, zaštita od degradacije struke, zaštita kvalitete usluge i potrošača, zaštita kulturne baštine i nacionalnog identiteta; bez obzira na pritiske Europske komisije i drugih interesnih lobija, te obavezno obrazovanje i provjera znanja stranih vodiča.