Tribina o nasilju: "Ono što je danas šamar, sutra će biti ubojstvo" Foto: Krešimir Đurić

Tribina o nasilju: "Ono što je danas šamar, sutra će biti ubojstvo"

M.P./Varaždinske vijesti | 23.11.2016. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

- Obiteljsko nasilje ima tendenciju da eskalira. Većina osoba ne odlučuje se prijaviti nasilje jer se nada da će se partner promijeniti. No, nasilnik se nikad ne promijeni bez tretmana. Može postati samo gori i opasniji - ukazao je na to socijalni pedagog i psihoterapeut Nebojša Buđanovac, ujedno i voditelj Tima za krizna stanja županijskog Crvenog križa, na današnjoj tribini "Nasilje u obitelji, zlostavljanje djece (u obitelji, vršnjačko nasilje, seksualno zlostavljanje djece, zlostavljanje djece putem interneta)".

Tribina, održana s ciljem senzibiliziranja javnosti o svim oblicima zlostavljanja, održana je u organizaciji Međuresornog Županijskog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji te nasilja nad ženama i kazneno pravnu zaštitu djece u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja djece, Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, Međunarodnog dana dječjih prava i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

- Cilj ove tribine je približiti mladima, ali i svima ostalima, da ne okreću glavu od nasilja, bilo ono vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, nad ženama ili nad djecom. Nasilje moramo prijavljivati, a ne okretati glavu od njega. Moramo imati nultu toleranciju na nasilje, a poruka je tribine ista kao naša preventivna kapanja - „živimo život bez nasilja“ - napomenula je voditeljica tima Suzana Vugrinec.

Ističe kako su se u posljednjih 13 dana na području županije dogodila dva ubojstva, dva samoubojstva i jedan pokušaj ubojstva. U svim slučajevima bila je riječ o nasilju u obitelji.

- Problem svugdje postoji i žrtva je ta koja se uvijek može predomisliti i odustati, no u velikom se broju slučaju odlučuje na ponovni život s nasilnikom jer misli da će se nešto promijeniti i biti bolje. Ponekad su razlog tome djeca, a ponekad i teška ekonomska situacija. No, nasilje ne prestaje nego postaje sve gore i gore i oblici nasilja postaju sve teži što duže traju. Stoga, živimo život bez nasilja - poručila je Vugrinec.

Buđanovac također ukazuje na pravovremenu prijavu nasilja, bilo od člana obitelji, bilo od susjeda.

- Iznimno je važno da se ne ignoriraju slučajevi nasilja jer ono što je danas šamar, sutra će biti ubojstvo ili samoubojstvo. Obiteljsko nasilje ima tendenciju da eskalira i to je nešto što moramo naučiti građane. Većina klijenata koja dolazi k nama i traži pomoć često se predomisli i ne zna bi li prijavila nasilnika jer se nada da će se možda promijeniti. No, nasilnik se nikad ne promijeni bez tretmana. Oni samo postaju sve gori i ono što smo vidjeli ovih dana rezultat je vjerojatno dugotrajnog zapuštanja takvog nasilnog ponašanja koje na kraju eskalira jednim smrtonosnim rezultatom - naveo je voditelj Tima za krizna stanja županijskog Crvenog križa koji intervenira u situacijama kada sustav to možda ne može.

- Tada u manje formalnim situacijama možemo razrješavati takve slučajeve. Inače, u protekle 3,5 godine imali smo više od 400 slučajeva pri čemu se najviše njih, oko 350, odnosilo na obiteljsko nasilje. Nama se inače mogu obratiti svi koji kod kuće imaju kriznu situaciju s kojom se ne znaju nositi, a mi ćemo im pomoći savjetom ili smjernicama - kazao je Buđanovac kojem je vrlo zabrinjavajuće što čak trećina srednjoškolaca nema ništa protiv nasilja u vezi.

- Pod nasiljem vjerojatno misle na šamar i ostalo što im je normalno. To nije normalno. To nije način da se tretira bilo koga, kamoli partnera - zaključio je.

nasilje

nasilje1