Traži se novi „stanar“ za palaču Patačić: zakup, javni sadržaj ili...?

| 18.5.2022. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

Što će biti u palači Patačić, koja je svega desetak metara od središnjeg varaždinskog trga, i to na uglu Franjevačkog trga i Gundulićeve ulice, vjerojatno najpoznatije ulice u Varaždinu, popularno zvane Dućanska?

Nakon 25 godina zakupa, banka se iselila iz tog starog, ali očuvanog povijesnog zdanja,   smještenog u strogom centru Varaždina. Tako je trenutno  prazno oko 800 četvorna metra palače koja je sredinom 90-tih godina pripala Gradu Varaždinu, nakon arbitražne podjele imovine između Grada, Varaždinske županije i RH, odnosno aranžmana koji su uslijedili.

Prvobitno se, naime, razmatrala mogućnost njezinog korištenja od strane poreznika pa je Ministarstvo financija za sanaciju i adaptaciju palače Gradu usmjerilo tri milijuna kuna. Međutim, tu je sve zapelo, što su izvijestile Varaždinske vijesti 1997. godine.

- Za cjelokupan zahvat na ˝Patačićki˝ trebat će osigurati oko sedam milijuna kuna, pri čemu Grad nema raspoloživih sredstava s kojima bi dofinancirao ovaj projekt. Stoga je s Ministarstvom financija dogovorena nova varijanta po kojoj će Grad kupiti poslovnu zgradu Termoplina i dati je Ministarstvu, koje će u ovom koraku sudjelovati s još 1,25 milijuna kuna, na korištenje, te preuzeti obaveze Varaždinske županije prema tom ministarstvu, a za uzvrat dobiti u trajno vlasništvo cjelokupni objekt na Trgu slobode 12. S druge, ili prve, strane, projekt palače Patačić trebao bi se financirati uz povoljan kredit jedne austrijske banke koja bi, nakon potpunog uređenja ovog objekta, dobila na toj lokaciji mogućnost otvaranja svojeg varaždinskog predstavništva, pisale su Varaždinske vijesti krajem 1997. godine, kada je Raiffeisen banka pripremala preuzimanje Varaždinske banke, čije je dionice na kraju ipak kupila Zagrebačka banka...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • VIDEO Pogledajte kako je momčad Varaždina došla do pobjede nad Veležom
  U prvom pripremnom susretu u sklopu sedmodnevnih priprema na Kupresu, nogometaši Varaždina su jučer pobijedili momčad Veleža rezultatom 3:0, golovima Posavca, Perića i Domjanića. Bio je to inače treći pripremni…
 • VIDEO The Queen Symphony
  Još davne 1974. godine, Freddie Mercury je rekao da bi "želio da ljudi stvore vlastitu interpretaciju njegovih pjesama, a Tolga Kashif je upravo to učinio. Britanski je skladatelj proveo dvije…
 • Od 1. srpnja novi vozni red gradskih buseka!

  Od 1. srpnja do 31. kolovoza ove godine, zbog manjeg broja putnika, odnosno učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka.

 • Bosilj i Marković obišli radove na uređenju Vile Oršić

  Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković 29. lipnja su s dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Ninom Begičević Ređep i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale Marinom Klačmer Čalopa, obišli radove na uređenju Vile Oršić, povijesne zgrade u centru grada Varaždina koja će od jeseni biti u potpunosti obnovljena čime će se proširiti kapacitete Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

 • Gradu Varaždinu odlična ocjena za proračunsku transparentnost
  Institut za javne financije ocijenio je financijsku transparentnost Grada Varaždina najvišem ocjenom 5. Već godinama Institut za javne financije sustavno analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina Republike Hrvatske.…