Transparency International Hrvatska: Korupcija je štetna pojava koja se brzo prilagođava i mutira Foto: ilustracija

Transparency International Hrvatska: Korupcija je štetna pojava koja se brzo prilagođava i mutira

Varaždinske vijesti | 9.12.2021. u 09:54h | Objavljeno u Aktualno

Transparency International Hrvatska (TIH) povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije ističe da borba protiv korupcije mora biti prioritet bez obzira na sve izazove kojima danas svjedočimo u vrijeme globalne pandemije.

- Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 9. prosinca 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Korupcija je složena i teško iskorjenjiva društvena pojava koja se brzo prilagođava na promjene i mutira - kazala je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kako kaže, 97 od 100 građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena. Građani glavnim uzrokom korupcije u Hrvatskoj smatraju materijalizam i želju za stjecanjem osobnog bogatstva pojedinaca. Drugi uzrok je neučinkovitost sudova, te političari i politička scena u Hrvatskoj. Više od 70% građana smatra da je uzrok i klima u društvu koja korupciju prihvaća kao dio naše kulture.

- U svim proteklim razdobljima do danas svjedočili smo da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrijeđivanje svih potencijala hrvatskog društva - ističe predsjednica TIH-a.

- Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti - istaknula je dr.sc. Davorka Budimir.