Trakošćansko jezero će "presušiti": Sljedeće godine čistit će se od mulja

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Trakošćansko jezero iduće će godine "presušiti". Naime, Hrvatske vode provest će projekt izmuljenja jezera.

Trakošćansko jezero u petak, 21. lipnja, obišli su direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik varaždinske Županijske skupštine Alen Runac i zamjenik načelnika Općine Bednja Ivica Hrenić.

trakoscan_jezero_1.JPG

Direktor Bunić najavio je projekt izmuljenja Trakošćanskog jezera rekavši da je to vrlo specifičan zahvat obzirom na mnogobrojna ograničenja i uvjete koji proizlaze iz činjenice da je jezero sastavni dio kompleksa Dvor Trakošćan koji ima status kulturnog dobra. Jezero je također unutar Park šume Trakošćan, a uz vodotok Bednju je posebno zaštićeno područje Natura 2000.

– Radi se o projektu na kakvom nismo do sada radili, a jezero je posljednji puta čišćeno od mulja sredinom prošlog stoljeća. Trakošćansko jezero površine je 17 hektara, u vlasništvu je Republike Hrvatske, a pod upravljanjem Hrvatskih voda. Projekt obuhvaća pregrađivanje dijela jezera na zapadnoj strani kod ušća Čemernice i tu će se nakon selekcije vratiti autohtona riba. Ostali dio jezera će se isprazniti i osušiti te će se građevinskom mehanizacijom sediment izvaditi i deponirati na obližnje općinsko zemljište. Izvršene analize sastava mulja pokazuju da isti nema nikakvih štetnih tvari i udovoljava Pravilniku za poljoprivredno zemljište te se može koristiti za razne namjene. Procjena je da će se izvaditi 130.000 metara prostornih prosušenog sedimenta – pojasnio je Bunić, rekavši da su pribavljene sve potrebne dozvole i uvjeti te najavio da u srpnju ide objava javnog nadmetanja za odabir izvoditelja radova.

trakoscan_jezero_3.JPG

– Planiramo do kraja godine radove ugovoriti i započeti ih, te ih završiti u roku godine dana. Projekt će biti financiran kroz dvije godine, procjena vrijednost radova je 20 milijuna kuna, a sve snose Hrvatske vode – kazao je direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu.

Prvo izmuljenje od 1960. godine

Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je da prema brojnim međunarodnim publikacijama dvorac Trakošćan spada među najljepše dvorce na svijetu.

– Cjelokupni kompleks osim samog dvorca čini park i jezero, koje nije bilo odmuljavano od 1960. godine. Smatram da je bitno osim održavanja i uređenja samog dvorca voditi brigu o parku i samom jezeru. Stoga je ova investicija Hrvatskih voda za svaku pohvalu. Također sve veći broj posjetitelja zahtjeva i unapređenje komunalne infrastrukture na kojoj vodstvo Općine Bednje kolege Poljak, Hrenić i Kramarić marljivo rade. Trenutačno se vode razgovori s resornim ministarstvima oko dodjele zemljišta u blizini dvorca gdje bi se uredio prostor za parkiralište i popratne sadržaje – rekao je Stričak, a zamjenik načelnika Hrenić zahvalio je Hrvatskim vodama na ulaganjima na području Bednje.

– Vrlo je dobra suradnja Hrvatskih voda i Općine te saborskih zastupnika Stričaka i Križanića pa su na našem području uređeni mnogi kanali i to neki nakon 50, 60 godina. Naši žitelji sada imaju sigurnije objekte i imovinu, jer je time povećana zaštita od poplave. Prošle godine je investirano 2,5 milijuna kuna, a ove godine još 1,9 milijuna kuna. S druge strane predstojeći projekt izmuljenja Trakošćana je značajan za turistički i gospodarski potencijal naše općine. Trakošćan posjećuje 150.000 posjetitelja godišnje, a očekujemo da će se taj broj podići – kazao je Hrenić.

trakoscan_jezero_4.JPG

Podršku projektu dao je i predsjednik Županijske skupštine.

"Dok oporba mulja, HDZ odmuljuje"

– Dok oporba mulja, HDZ odmuljuje. Vrijednost investicije je 20 milijuna kuna. To nije 20 milijuna koji stoje na papiru ili su locirani u oblacima ili ćemo se zadužiti pa će žitelji Varaždinske županije vraćati ta sredstva. Takve metode koriste naši oponenti. To je 20 milijun koji su u Varaždinsku županiju stigli zahvaljujući vladi premijera Andreja Plenkovića. Stoga zahvaljujem g. Plenkoviću, ali i našim saborskim zastupnicima Stričaku i Križaniću. Nema dijela Varaždinske županije koji nismo obišli. Hvala Bogu na kraju mandata ćemo se imati ispred čega poslikati, a što je najvažnije nećemo za sobom ostaviti dugove, nego dodane vrijednosti – rekao je Runac.

Spomenimo da će se radovi na izmuljenju izvoditi u blizini Dvorca Trakošćan. Ali posjetitelji će moći i u tim uvjetima šetati oko dvorca i stazama uz jezero, zaključio je direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.