Trakošćansko jezero nastavlja čistiti Hidroing

vv | 15.8.2023. u 11:33h | Objavljeno u Aktualno

Planirate li posao nastavka čišćenja jezera Trakošćan dodijeliti izravnom pogodbom, dakle, mimo otvorene javne nabave i odabira najpovoljnijeg ponuditelja? Ako da, zašto? Pitanja su to koje smo Hrvatskim vodama  postavili putem elektroničke pošte prije tjedan dana, 7. kolovoza u 13,28 sati.

Dok još čekamo odgovor, HRT doznaje da su Hrvatske vode već odabrale Hidroing za nastavak čišćenje Trakošćanskog jezera, za što će dobiti 2,5 milijuna eura.

-Za koji tjedan počet će izmuljivanje, a ako vrijeme posluži, iz Hrvatskih voda jamče da će barem dio jezera biti očišćen do kraja godine, navodi HRT, napominjući da je do sada izmuljeno samo 14 % jezera.

U tvrtki Bagerkop Roberto, koja je počela čistiti jezero 2021., tvrde da je sedimenta puno više od procijenjene količine, odnosno u jednom dijelu 3,3 metra, a u drugom i više.  Zbog toga, kao i vremenskih neprillika, posao, za koji je rok nekoliko puta produljivan, nije izvela do kraja.  Hrvatske vode su raskinule ugovor i naplatila garanciju, a prije toga joj za obavljeni posao isplatile  1,6 milijuna eura bez PDV-a.

Krajem lipnja pokrenuta je javna nabava za nastavak čišćenja na koju je stigla samo jedna ponuda, i to  HIS Višnjica od 5.64 milijuna eura, dok je procjena iznosila 2,5 milijuna eura pa ugovor nije potpisan.  

- Ne vjerujem da bi itko razuman prihvatio tu ponudu jer se radi o čišćenju jezera i eventualnom uređenju staza, rekao je dr. Milan Rezo, direktor VGO gornja Drava i Mura za HRT.