TRAKOŠĆANSKA SAGA Strojevi krenuli - kada će se jezero opet pojaviti? Foto: Luka Šalamun

TRAKOŠĆANSKA SAGA Strojevi krenuli - kada će se jezero opet pojaviti?

| 2.10.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Na prostoru Trakošćanskog jezera nakon dugo vremena ponovno su se pokrenuli strojevi. Čišćenje jezera od mulja preuzela je varaždinska tvrtka Hidroing, a kako su nam odgovorili iz Hrvatskih voda, radovi su počeli 6. rujna u dijelovima jezera gdje nisu postojale prepreke kretanju građevinskih strojeva.

Sudske mjere, vještačenje...

No, ni tijekom rujna nije sve teklo glatko, jer su se na putu do ponovnog sjaja Trakošćanskog jezera ispriječila i pravna pitanja koja su ostala otvorena između prethodnog izvođača radova, tvrtke Bagerkop Roberto, i Hrvatskih voda.

Podsjetimo, više od dvije godine nakon potpisivanja prvog ugovora, Hrvatske vode raskinule su ugovor s tvrtkom Bagerkop Roberto, budući da ova tvrtka nije u roku, koji je nekoliko puta prolongiran, završila čišćenje jezera. Raspisan je novi natječaj za nastavak čišćenja jezera, no krajem srpnja natječaj je poništen budući da je jedina pristigla ponuda (s iznosom 5,6 mil. eura bez PDV-a) bila veća od procijenjene vrijednosti nabave (2,5 mil. eura bez PDV-a).

Hrvatske su vode, kako objašnajvaju, temeljem Okvirnog sporazuma za nabavu usluga preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava i leda na branjenom području 20: područje malog sliva Plitvica-Bednja, kao i ponude za otvoreni postupak nabave prema Zakonu o javnoj nabavi iz 2022. godine, početkom kolovoza s Hidroingom sklopile Ugovor o uslugama preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava i leda na branjenom području 20: područje malog sliva Plitvica-Bednja, za projekt nastavka čišćenja akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta. Ugovorom je definirano vađenje 201.000 m3 sedimenta, odnosno do zapunjenja deponija, a cijena ugovorenih radova je 2.494.476,00 eura bez PDV-a.

Poslovi bi vjerojatno odmah krenuli da Bagerkop Roberto nije ostavio strojeve, odnosno pokrenuo sporove. Zbog raskida ugovora, zatražio je zaštitu svojih prava pred Trgovačkim sudom u Varaždinu u smislu provedbe dokaznih radnji vezanih za (ne)priznate količine iskopanog sedimenta.

Sporovi

- Hrvatske vode nisu osporavale ravnopravan pristup pravosuđu, ali su bile protiv bilo kakvih radnji u smislu smetanja posjeda od strane bivšeg izvođača radova, koje je provodio na gradilištu na način da je postavljao građevinske strojeve na gradilišne putove s ciljem onemogućavanja kretanja strojeva trgovačkog društva Hidroing - odgovorili su nam iz Hrvatskih voda.

Oko čega je još sud imao posla, postoje li kakve pravne prepreke radovima čišćenja jezera od mulja, što se sada radi na jezeru i kada će jezero ponovno biti - jezero, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...