DVORAC ŠAULOVEC Kako napreduju radovi na atraktivnom, ali poprilično zapuštenom zdanju? Foto: Viktor Hranić

DVORAC ŠAULOVEC Kako napreduju radovi na atraktivnom, ali poprilično zapuštenom zdanju?

IHR/Varaždinske vijesti | 18.7.2022. u 18:17h | Objavljeno u Aktualno

Još je puno ulaganja potrebno kako bi dvorac Šaulovec u Črešnjevu postao sjedište Europskog centra za darovite - Centara izvrsnosti Varaždinske županije te mjesto popularizacije znanosti, darovitosti, kulture i turizma. Otkako je Varaždinska županija 2020. godine postala vlasnik ovog atraktivnog, ali poprilično zapuštenog zdanja, učinjeni su prvi koraci u cilju zaštite i daljnjeg propadanja zaštićenog kulturnog dobra, koji je, zajedno s parkom i perivojem koji ga okružuju, upisano u Registar kulturnih dobara RH.

Robert Kelemen, voditelj projekta i pomoćnik pročelnika za razvojne programe u Upravnom odjelu za prosvjetu kulturu i sport Varaždinske županije kaže kako se od prvog dana krenulo sa sanacijom i zaštitom dvorca.

- Varaždinska županija je vlasnik dvorca od 2020. godine i odmah se krenulo u sanaciju najvećih problema. Najprije je sanirano krovište, 2021. godine, za što je utrošeno 450.000 kuna, a cijelo vrijeme pripremamo dokumentaciju koja je temelj svih daljnjih ulaganja. Dosad smo napravili konzervatorska istraživanja, arhitektonske te geodetske snimke, a sve su to dokumenti koje ćemo u narednom razdoblju koristiti u prijavama za daljnje natječaje - rekao je Kelemen.

Nakon što je obnovljeno krovište, koje je prokišnjavalo i čime se osigurao prvi korak u zaštititi unutrašnjosti dvorca, slijedi obnova vanjske stolarije. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 1,5 milijuna kuna. Dobra je vijest što je Ministarstvo kulture i medija u sklopu Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2022. godini, odobrilo 2,8 milijuna kuna za zaštitu ukupno 24 objekta na području cijele županije, pri čemu je najviše novaca, 450.000 kuna, odobreno upravo za obnovu vanjske stolarije dvorca i provođenje stručnog nadzora.

- Trenutno smo u fazi prikupljanja ponuda na raspisanu javnu nabavu za obnovu vanjske stolarije dvorca Šaulovec, a daljnja dinamika uređenja ovisi o uspješnosti prijava na EU fondove. Naime, da bismo mogli konkurirati za sredstva iz europskih fondova, moramo pripremiti svu dokumentaciju, pa je tako u tijeku i izrada idejnog arhitektonskog rješenja za obnovu i revitalizaciju dvorca Šaulovec, ali i pomoćnih zgrada koje su dio cijelog kompleksa, a koje će se također preurediti u sklopu Europskog centra za darovite - Centara izvrsnosti Varaždinske županije - doznali smo od Kelemena koji nas je proveo kroz dvorac i otkrio gdje će se što nalaziti.

- U prizemlju dvorca uredit će se praktikumi s programima koje naši Centri izvrsnosti već sada provode. Varaždinski Centri izvrsnosti, primjerice, onaj iz fizike, proizvode učila za škole i oni će biti ovdje primijenjeni. Ovdje ćemo imati sjedište za obrazovanje nastavnika koji rade s darovitom djecom, koji se već sada provodi, no u Šaulovcu planiramo pokrenuti i program na hrvatskom jeziku. Na prvom katu dvorca nalazit će se prostori za rad u malim grupama, dok se na tavanu planira urediti multimedijalna konferencijska dvorana kapaciteta do 100 osoba - najavio je Kelemen.

Iako su na početku ovog projekta u dvorcu planirano uređenje ekskluzivnih soba, pa čak i skupog restorana, od toga se u međuvremenu odustalo...

Dvorac Šaulovec će u srijedu obići i vijećnici Županijske skupštine, a što smo sve mi još tamo pronašli i na čemu se uz obnovu još radi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...