Toplinski val u Hrvatskoj, na snazi crveno upozorenje za naše područje

vv | 10.7.2024. u 08:36h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatsku je zahvatio još jedan toplinski val. Od danas velika i vrlo velika opasnost za zdravlje za Istru i Kvarner, a u petak i subotu vrijedit će za cijelu zemlju, prenosi HRT.

Pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, s najvišim temperaturama zraka između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva, prognoza je za srijedu.

U unutrašnjosti poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno je moguć pokoji pljusak s grmljavinom, osobito u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni, još ujutro bura.

Na snazi je crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura za nekoliko regija: zgrebačku, riječku, kninsku, splitsku, dubrovačku. Narančasto upozorenje na snazi je za osječku, gospićku i karlovačku regiju.

Uz uobičajena upozorenja i preporuke, pogotovo za starije i kronične bolesnike, MUP i NZZJZ su izdali upozorenje - ne ostavljajte djecu samu u vozilima.

- Dovoljno je 15 minuta u zagrijanom automobilu da dođe do teškog oštećenja zdravlja djeteta i do oštećenja organa, a nekada nažalost vidimo iz prakse i do fatalnog ishoda, ističe Ana Puljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Označeno u