Toplinski val kopno će zahvatiti opet nakon dva dana, a na moru se nastavlja bez prekida

Varaždinske vijesti | 13.7.2023. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Upozorenja na vrućinu, u četvrtak će na kopnu većinom zamijeniti upozorenja na grmljavinsko nevrijeme koje je najvjerojatnije na sjeveru, a pljuskovi će popodne biti česti.

Zatim većinom sunčano, najprije uz dva temperaturno ugodnija dana, a od nedjelje novi toplinski val s dnevnom temperaturom oko 35°C, pa i više, objavio je portal HRT-a.

Na moru se toplinski val nastavlja, zbog toplih i vrlo toplih noći koje ne pružaju predah, te dnevne vrućine, pogotovo potkraj tjedna i početkom idućeg.

Nebom će dominirati sunce, a sjeverozapadnjak i jugozapadnjak nakon juga i bure. A samo će u četvrtak na sjevernom Jadranu biti nestabilnije uz mjestimice pljuskove i grmljavinu, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku jučerašnju emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.Tomislav Kozarić, dipl. ing.:

"U kopnenim krajevima Hrvatske četvrtak će obilježiti nestabilno vrijeme, a vjerojatna su i jača grmljavinska nevremena. Pritom će se i dnevna temperatura još sniziti u odnosu na današnje poslijepodnevne vrijednosti koje su većinom bile između 31 i 36°C. Uglavnom stabilno ostat će u Dalmaciji, dok će hladna fronta zahvatiti unutrašnjost zemlje i sjeverni Jadran.

U istočnoj Hrvatskoj nakon tople noći i u četvrtak će danju biti vruće, ali i nestabilnije. U prvom dijelu dana djelomice sunčano, a zatim pljuskovi i grmljavina, osobito kasno poslijepodne i navečer kada mogu biti intenzivni i praćeni jakim sjeverozapadnim vjetrom, pa i tučom. Najviša dnevna temperatura između 31 i 35°C.

Promjenljivo i vrlo nestabilno, te manje toplo, sutra u središnjoj Hrvatskoj, ponajprije u sjeverozapadnim krajevima gdje su kiša i pljuskovi s grmljavinom mogući već u noći i ujutro. A pogotovo će ih biti u drugom dijelu dana, treba upozoriti i na lokalno jače grmljavinsko nevrijeme s tučom i jakim vjetrom.

Podjednaka temperatura kao danas bit će na zapadu zemlje. Uz promjenljivu naoblaku već su početkom dana mjestimice mogući grmljavinski pljuskovi, a češće popodne i navečer, lokalno i izraženije. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu jugo uz umjereno valovito more, a prema večeri zapuhat će sjeveroistočnjak i ponegdje jaka bura.

U Dalmaciji sutra uglavnom suho s povremeno umjerenom naooblakom, no ostat će dojam pretežno sunčanog vremena. A ostat će i toplinski val, i to ponegdje uz veliku opasnost od njega, zbog vrlo tople noći i dnevne temperatura između 33 i 36°C. Puhat će umjereno jugo na otvorenom do jako, uz umjereno valovito do valovito more.

Juga i valova bit će i na južnom Jadranu. No kome oni ne smetaju, more temperature oko 25°C pružit će odlično osvježenje od vrućine i sunca. I najniža tempetratura zraka bit će oko 25°C, a najviša dnevna od 33°C na obali do 36°C u zaobalju.

""Početkom petka u unutrašnjosti postupno razvedravanje, te će do kraja tjedna prevladavati sunčano. Nakon kratkotrajnog prekida, toplinski val će kopno ponovno zahvatiti u nedjelju, s dnevnom temperaturom oko 35 stupnjeva, pa i višom.

Na moru toplinski val neće ni prestati - noći će biti tople i vrlo tople, a danju vruće i vrlo vruće te sunčano. U petak prijepodne još umjerena bura, na jugu jugo, a zatim sjeverozapadnjak i jugozapadnjak u popodnevnim satima", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, a prenosi portal HRT-a.