Topličko vijeće bez kvoruma, slijedi raspuštanje vlasti i dolazak povjerenika

| 29.12.2016. u 17:53h | Objavljeno u Aktualno

Zbog nedostatka kvoruma, sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica danas kasno popodne je zaključena pa nije bilo ni mogućnosti glasanja za Proračun Grada za 2017. godinu.

Na sjednicu nisu došli vijećnici oporbe pa ni sam predsjednik Gradskog vijeća iz redova HDZ-a Franjo Prstec. Bez njih osmero, sedam prisutnih vijećnika nije dovoljno za kvorum pa sjednica nije ni održana. Na sjednicu Gradskog vijeća nisu došli HDZ-ovci Franjo Prstec, Borislav Antolković, Marko Sopić, HSLS-ovci Dragica Ratković, Mato Halužan, Vesna Vuk, Stjepan Denžić te nezavisni Stanko Medvedec.

Neizglasavanje Proračuna za 2017. godinu znači raspuštanje Gradskog vijeća, gradske vlasti i dolazak povjerenika koji će biti zadužen samo za tehničko funkcioniranje grada.

- Ne možemo donijeti ni odluku o privremenom financiranju grada, Vlada će raspustiti gradsku vlast i dolazi Vladin povjerenik. Ne mogu se potpisivati nikakvi ugovori, ne možemo aplicirati na projekte, ni dječji vrtić, ni reciklažno dvorište jer povjerenik može samo održavati tehničko funkcioniranje Grada - pojasnila je gradonačelnica Goranka Štefanić nakon neodržane sjednice.

Štefanić je istaknula kako se ne mogu dovršiti ni pregovori oko autobusnog kolodvora, pitanje je kako će završiti humanitarna akcija za obitelji koje su ostale bez doma nakon eksplozije, neće moći prijaviti turističke projekte na natječaje Ministarstva turizma, ne zna se što će biti s gospodarstvenicima i tko će potpisati ugovore za termalnu vodu i služnost čestice, niz je problema koje čekaju Varaždinske Toplice s obzirom na to da će se održavati samo hladan pogon idućih šest mjeseci.

- Ovo je slika gradskih vijećnika koje su građani izabrali da se bore za razvoj grada, ovaj njihov nedolazak samo govori o njima kao osobama. Smatram da je tu očito prejak ego ljudi kojima nije važan interes grada, već njihov vlastiti. Mogli su barem doći i reći kakav je njihov stav, glasati protiv proračuna ako su to željeli, a ne na ovakav način. Ovaj nedolazak je pokazatelj neozbiljnosti u radu Gardskog vijeća - smatra gradonačelnica Štefanić.

S njom se složio zamjenik gradonačelnice Nedjeljko Mihalić naglasivši kako su svojim nedolaskom vijećnici pokazali veliko nepoštovanje prema građanima koji su ih izabrali.

- Nedolazak vijećnika govori samo o njima. Tako je bilo nažalost kroz cijeli ovaj mandat. Novinari pristuni na sjednicama sami su mogli vidjeti kako su te sjednice izgledale, da ni jedna odluka nije mogla proći bez političkih prepucavanja. Dovoljno o njima govori i e-mail jednog vijećnika koji nije danas došao i koji je naveo da ne dolazi zbog "političkih i vremenskih nepogoda". Njih su birali građani i oni svojim nedolaskom omalovažavaju građane koji su ih birali i nemaju hrabrosti da dođu na sjednicu i glasuju protiv proračuna i projekata koji su na dobrobit grada, a koji su sada upitni i pitanje je hoće li se realizirati i u 2018. godini - napomenuo je Mihalić.

Ipak, trenutna gradska vlast ne odustaje od grada. Štefanić je ovom prilikom najavila kako će s istom ekipom ponoviti svoju kandidaturu na lokalnim izborima u svibnju iduće godine.

- Borit ćemo se da ponovno dođemo na vlast u Varaždinskim Toplicama jer imamo snage, imamo znanja, sposobnost da dovedemo Varaždinske Toplice na jednu razvijenu i višu razinu. Borit ću se da dobijemo i naše vijeće, jer četiri godine raditi s vijećem koje podmeće i koje je protiv bilo koje odluke koja je u interesu grada i građana, a mi smo ju predložili, nema smisla i vrlo je teško raditi. Previše vremena smo izgubili na politička prepucavanja i dogovore, vrijeme koje smo mogli utrošiti pametnije za neke projekte, a ne na politička prepucavanja - zaključila je gradonačelnica.

toplice_GV.jpg

toplice_GV2.jpg