TOP 15 Tko su najveći izvoznici u Varaždinskoj županiji

| 9.7.2018. u 14:18h | Objavljeno u Aktualno

Boxmark Leather, Ytres, Wollsdorf Components, Solvis, Kostwein, Koka, Knauf Insulation, Bomark Pak, Vindija, Comprom plus, Metalska industrija Varaždin (MIV), Press Glass, ACG Lukaps, WE-KR i Drvodjelac među 15 su najvećih izvoznika u Varaždinskoj županiji. Pokazuju to podaci iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika za 2017. koje su nam dostavili iz Financijske agencije (Fina).

Među spomenutih 15 tvrtki daleko najviše izvozi Boxmark Leather. Ta je tvrtka lani izvezla robe u vrijednosti od gotovo dvije milijarde kuna, dok je uvoz iznosio 1,6 milijardi kuna. Osim po izvozu, ta tvrtka prednjači i po broju zaposlenih – njih 3.405 – te po iznosu gubitka koji je lani iznosio gotovo 217 milijuna kuna. Tvrtka je te godine prihodovala 1,9 milijardi kuna.

Na drugom je mjestu tvrtka Ytres s izvozom od 718,3 milijuna kuna, a na trećem tvrtka Wollsdorf Components s izvozom od 605,8 milijuna kuna. Ukupni prihodi Ytresa lani su ostvareni u iznosu od 737,3 milijuna kuna, a Wollsdorf Componentsa u iznosu od 608,6 milijuna kuna. Obje su tvrtke na kraju godine imale i zavidnu dobit – 59,9, odnosno 47 milijuna kuna.

rsz_tablica.jpg

Katarzyna Laskowska, tehnička direktorica tvrtke Wollsdorf, pojašnjava kamo plasiraju proizvode.

- Izvozimo u Rumunjsku, Mađarsku, Portugal, Njemačku, Slovačku, Meksiku, SAD, Austriju, Francusku...Apsolutno sve što proizvedemo i izvezemo. Inače, tijekom prošle godine zaposlili smo šezdesetak radnika te smo uveli nove procese i strojeve u proizvodnju. Naš odjel šivaone također se veoma dobro razvijao - ističe K. Laskowska dodavši da se u budućnosti posve žele odvojiti od matične tvrtke na način da direktno isporučuju robu kupcima te da se cjelokupno naručivanje robe i korespondencija s kupcima odvija neposredno.

- Na tome aktivno radimo i već ovog mjeseca počinjemo s navedenim promjenama. Također, planiramo povećavati obujam proizvodnje za avio i autoindustriju te očekujemo dolazak novih strojeva i radnika - poručuje.

Na četvrtom mjestu liste najvećih izvoznika u Varaždinskoj županiji nalazi se Solvis. Izvoz im je lani iznosio 554,3 milijuna kuna, a uvoz 296,7 milijuna kuna. Istovremeno, ostvareni prihodi iznose od 611,9 milijuna kuna, dok je dobit na koncu 2017. iznosila 9,2 milijuna kuna.

Stjepan Talan, osnivač i član uprave te tvrtke, otkriva da im je 2017. bila najuspješnija dosad.

- Poslovanje Solvisa kontinuirano se razvijalo od samog početka, a prošla poslovna godina bila je najuspješnija od osnutka 2009. s ukupnim prihodom većim od 600 milijuna kuna i gotovo svom proizvodnjom za izvoz. Potpuno smo zadovoljni postignutim rezultatima jer, pored same realizacije, Solvis se etablirao na europskom tržištu kao pouzdan proizvođač solarnih modula. Glavna Solvisova tržišta, kao i proteklih godina, i ove su godine Njemačka, Francuska, Nizozemska, Italija i Turska. Uz navedena, Solvis izvozi i u Mađarsku, Slovačku, Poljsku i Dansku, ali i na tržišta izvan EU kao npr. u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Tunis, Maroko...- kaže Talan.

Koje su se još tvrtke našle na popisu najvećih izvoznika, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti