Tomislav Sokol: “Uvođenjem lokalnog kriterija za epidemiološke mjere produžit ćemo turističku sezonu u Hrvatskoj“

LL | 18.9.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, usvojen je tekst Rezolucije o koordiniranom djelovanju država članica u suzbijanju pandemije uzrokovane koronavirusom. Države članice, tijekom ljeta, uvele su niz neujednačenih epidemioloških mjera pa su tako uvedena različita pravila o protokolima testiranja, nošenju maski i trajanju karantene. Uz to uvedeni su i različiti formulari koje putnici moraju popunjavati što dodatno fragmentira jedinstveno tržište. Stoga ova Rezolucija ima za cilj harmonizirati niz mjera i osigurati normalno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača doc. dr. sc. Tomislav Sokol od samog početka sudjelovao je u izradi Rezolucije.

- Posebnu pozornost posvetio sam strateškim interesima Republike Hrvatske. Pregovori oko teksta Rezolucije bili su dugi i kompleksni, ali trud se isplatio jer smo uspjeli postići da se poziv za ujednačavanje mjera odnosi na čitavu Europsku uniju, a ne samo na države koje su dijelom Schengenskog prostora. Također, uvođenje lokalnog kriterija pri označavanju određenog prostora rizičnim za putovanje produžit će turističku sezonu u Hrvatskoj i omogućit će da smještajni kapaciteti ostanu dulje popunjeni, navodi Sokol

Posebno intenzivni bili su pregovori oko teksta Rezolucije kojim se poziva na dovršetak Schengenskog područja i priključivanje Republike Hrvatske: Morali smo intervenirati amandmanom u konačan tekst Rezolucije kako bismo osigurali da poziv za dovršetak Schengenskog područja ne bude izostavljen iz Rezolucije. Sama činjenica da je naš amandman usvojen s čak 523 glasa jasan je pokazatelj da smo obavili kvalitetan posao, ističe Sokol

Podsjećamo, o Rezoluciji punog naziva Bolest COVID-19: koordinacija zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini EU-a te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište, zastupnici su raspravljali u utorak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci