TKO ZAGAĐUJE Varkom podnio prijavu inspekciji zbog crvenih i zelenih otpadnih voda koje dolaze na pročistač Foto: Ilustracija/Darko Gorenak

TKO ZAGAĐUJE Varkom podnio prijavu inspekciji zbog crvenih i zelenih otpadnih voda koje dolaze na pročistač

IHR/Varaždinske vijesti | 25.5.2020. u 15:29h | Objavljeno u Aktualno

Varkom je 21. svibnja podnio prijavu inspekciji protiv nepoznatog počinitelja s obzirom na učestali dotok intenzivno obojenih otpadnih voda (crvene, zelene...) na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin. Potvrdio nam je to direktor Varkoma Željko Bunić, nakon što nam se javio čitatelj S.M.

Rekonstrukcija do 2022.

Još prije mjesec dana čitatelj nam je poslao fotografije na kojima se vidi kako u stari tok rijeke Drave iz pročistača teče crvena voda.

- Razne kemikalije, čak i utrobe životinja redovito nakon “pročišćavanja” puštaju se u stari tok rijeke Drave na pročistaču Motičnjak. I to je razlog čestog smrada! Najviše smrdi tijekom kiše, kada nema ljudi vani – upozorio je čitatelj koji je podsjetio kako je još 1. kolovoza prošle godine potpisan Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kada je i najavljeno da neugodnih mirisa neće biti nakon što projekt završi, a to je 2022. godine.

Podsjećamo, dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dio je projekta Aglomeracije Varaždin koji obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i općina Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Sveti Ilija, Kneginec Gornji i Trnovec Bartolovečki. Sporazum je potpisan s predstavnicima odabranog ponuditelja, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik GmbH iz Njemačke i GIS Aqua Austria GmbH iz Austrije. Ukupna cijena projekta dogradnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iznosi 203.059.625 kuna, a očekivano trajanje radova je 39 mjeseci, od čega se na projektiranje i izgradnju odnosi 26 mjeseci, 12 mjeseci na pokusni rad te mjesec dana za izdavanje potvrde o dobrom izvršenju ugovora i izvješća o završetku. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2022. godine.

Još tada je direktor Varkoma Željko Bunić upozorio da se najveći dio problema vezanog uz smrad pročistača odnosi na industrijske zagađivače koji se ne drže pravila.

- Riječ je o prehrambenoj i mesno-prerađivačkoj industriji koja u kanalizaciju ispušta organske tvari koje je gotovo nemoguće preraditi s ovakvim uređajem. Na kraju krajeva, ovaj uređaj nije ni projektiran da prima otpadne vode iz industrije, već bi ona trebala, prije puštanja vode u kanalizaciju, imati vlastito predčišćenje, odnosno predtretiranje - upozorio je Bunić.

No, nije to jedini problem. Direktor Varkoma navodi kako je problemu pročišćavanja industrijih voda koja dolazi iz prehrambene industrije sličan problem obojenosti voda koji nastaje uslijed velike koncentracije bojila u vodi, a čemu je uzrok ispuštanje netretiranih industrijskih voda u tehnološkim procesima bojenja.

Kako stati na kraj industriji koja se ne drži pravila i u kanalizaciju ispušta tvari koje je nemoguće preraditi s pročistačem i čija je obojena voda pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u