Tko su dobitnici javnih priznanja Varaždinske županije za 2023.? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Tko su dobitnici javnih priznanja Varaždinske županije za 2023.?

VV | 6.7.2023. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno

Slože li se s prijedlogom Odluke o javnim priznanjima za 2023. godine vijećnici Županijske skupštine na sjednici koja će se održati idućeg tjedna, u srijedu, 12. srpnja, nagradu za životno djelo Varaždinske županije za 2023. godinu dobit će dr. Ranko Stare, specijalist opće te uži specijalist iz digestivne kirurgije.

- Dr. Stare radi u varaždinskoj bolnici od 1980. godine. Tijekom godina obnašao je mnoge funkcije, od voditelja Odjela za abdominalnu kirurgiju, v.d. pročelnika Službe za kirurške bolesti, zamjenika pomoćnika ravnatelja za osiguranje kvalitete u kirurškim djelatnostima, a bio je i član S Stručnog tima za osnivanje jedinice za radioterapijsku onkologiju u OB Varaždin, kao i član drugih stručnih tijela. Dugogodišnjim radom i iskustvom stekao je znanstvene i stručne spoznaje te vještine svjetskih dosega te to znanje primjenjuje kod svojih pacijenata. Stalnim radom nastoji uvoditi metode svjetskih dosega u Varaždin, poput uvođenja primjena staplera, strojnih šivaća u abdominalnoj kirurgiji, izvođenju operacije tzv. Valtracovim prstenom, uvođenju primjene sintetske mrežice u kirurgiji kila trbušnog zida i prepone, uvođenja Lichtensteinove metode u varaždinskoj kirurgiji, a prvi u Hrvatskoj izveo je određene laparoskopske kirurške zahvate. Autor je i koautor stručne i znanstvene literature, dobitnik Spomenice domovinskog rata (1992.), zahvalnice Hrvatskog liječničkog zbora (1996.) te nagrade Ladislav Rakovac Hrvatskog liječničkog zbora - navodi se u obrazloženju prijedloga Odluke.

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će Prva gimnazija Varaždin te poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dobit će AK Sloboda, DVD Novi Marof i Dražen Filipović, kapetan-izbornik Hrvatske reprezentacije osoba s invaliditetom u lovu ribe udicom na plovak.

Nagrade Varaždinske županije tradicionalno se dodjeljuju na svečanoj sjednici u povodu Dana Varaždinske županije, koji se obilježava 8. rujna.