Tko (ne)drži ljestve HDZ-u i tko (ni)je Stričaka doveo na vlast

vv | 4.7.2023. u 15:34h | Objavljeno u Aktualno

Premda je prošlo više od dvije godine od izbora Anđelka Stričaka (HDZ) za varaždinskoga župana, iako se s vremena na vrijeme pojavljuju rasprave o tome što ili tko je uzrok njegove iznenađujuće pobjede nad dotadašnjem županom Radimirom Čačićem (Reformisti). Iako ima onih koji drže da si je sam doprinio svom porazu, što nekim istupima, a što izostankom primjerenog odgovora na istupe izazivača oko, primjerice, planova za Varaždinske Toplice, Čačić je više puta iznio čvrsto uvjerenje da tome nije tako, već da iza pobjede Stričak stoji ne samo biračko tijelo HDZ-a, nego i SDP-a, čije bi županijsko vodstvo pristalo podržati HDZ-ovog protukandidata u drugom krugu izbora za župana. Na takvu tvrdnju prvi je put reagirala Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i  predsjednica ŽO SDP Varaždinske županije.

- U politici je sve moguće: biti u koaliciji s HDZ- om i držati ga na vlasti, biti sastavni dio HDZ-ove većine, a temeljem te suradnje imenovati svoje državne tajnike, biti u Nadzornom odboru Hrvatskih voda...i onda sve to zaboraviti i prati ruke od svega. I pretvarati se poput male djece kad se igraju skrivača pa pokrivajući oči misle da se niti njih ne vidi. U takvim se političkim parabolama može svašta reći ili ne reći. Recimo, Reformisti nikad nisu bili u koaliciji s HDZ-om. I nisu držali većinu HDZ-u, već se to ljudima samo pričinilo. To je ona istinska i korijenska politička dosljednost u maniri Radimira Čačića, bivšeg župana, bivšeg ministra, bivšeg predsjednika HNS-a, bivše člana NO Hrvatskih voda, bivšeg poduzetnika, i puno puta bivši, a od sljedećih izbora i bivši političar. A bivši je zbog svoje politike koja je dosljedno nedosljedna, veli Antolić Vupora, naglašavajući da je „Čačić dosljedan u nedosljednosti“.

- A sada za ozbiljno. Politika ima svoje zakonitosti i pravila. Jedno takvo izvire iz života običnih ljudi i glasi: prvo pometi ispred svoga praga. A prag Reformista je pretrpan nagomilanim promašajima i pogrešnim procjenama koje su gospodina Čačića i koštale gubitka izbora. I nikako da se oporavi od te traume gubitka izbora koja je ostavila ozbiljne posljedice na moć političkog rasuđivanja. Pa, kad već nije u mogućnosti razaznati zbilju evo lekcije za ponavljanje: SDP je vodeća stranka Hrvatskog sjevera, i to već desetljećima. To će biti i na narednim izborima. Tu smo svoju snagu nedavno pokazali i u izvanrednim izborima za Gradsko vijeće Varaždina s povijesno najvećim brojem vijećnika naše stranke u predstavničkom tijelu središta Županije. Za razliku od Reformista gospodina Čačića nikad nismo niti ćemo biti u savezu s HDZ-om, strankom koja je opljačkala Hrvatsku (a kao takva i pravomoćno osuđena), čiji je bivši predsjednik stranke u zatvoru, čijih je pola ministara sadašnjeg predsjednika stranke ili u zatvoru ili na sudu zbog političke korupcije i kriminala. Za veći dio tih korumpiranih ministara svoju je ruku digao i Radimir Čačić, odnosno njegova saborska zastupnica, navodi Antolić Vupora, dodajući da je „dosta s jalovim političkim raspravama jer imamo puno važnijih tema za naše građane u ovim teškim i skupim vremenima“.