Tko će biti predsjednik Sabora - u igri Reiner, Prgomet i Leko?

I.D./Index.hr | 27.12.2015. u 08:20h | Objavljeno u Aktualno

U igri za predsjednika Hrvatskog sabora više je kandidata - HDZ-ova koalicija predložit će Željka Reinera, a iako to zasad nije službeno, očekuje se da će i SDP-ova imati svog kandidata, špekulira se o dva imena - Josipu Leki te Dragi Prgometu, piše index.hr

Prgometu je ponuđeno da bude kandidat SDP-ove koalicije za šefa Sabora, no nije poznato jesu li se dogovorili ili ne. SDP službeno kaže kako će tek danas odlučiti o tome hoće li uopće imati svog kandidata i tko će on biti. No, gotovo je sigurno da će imat svog kandidata jer se Milanović ne namjerava predati. Zato je tu bitan Drago Prgomet koji bi mogao "ukrasti" koji glas Željku Reineru i tako poremetiti planove HDZ-ove koalicije.

Naime, u SDP-ovoj koaliciji nadaju se kako bi pokoji zastupnik MOST-a, a možda čak i neki HDZ-ov, mogao glasati za Prgometa. Pogotovo ako glasanje bude tajno.

Hoće li glasanje biti tajno?

Ukoliko bude više kandidata glasanje za novog šefa Hrvatskog sabora vjerojatno će biti tajno.

Kako stoji u saborskom Pravilniku, tajno tajno glasanje provodi se u pravilu pri izboru, odnosno imenovanju u slučaju kada je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje.

Na prijedlog najmanje desetine zastupnika Sabor može odlučiti da se javno glasa s tim da se najprije glasa o prijedlogu koji je podnio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a nakon toga o drugim prijedlozima prema abecednom redu prezimena kandidata. Pretpostavlja se da bi HDZ-ova koalicija mogla tražiti da glasanje bude javno kako se ne bi dogodilo kakvo iznenađenje s obzirom da računaju na "samo" 78 glasova.

Kako se provodi tajno glasanje?

Tajno glasanje provodi se glasačkim listićima. Zastupnik može glasati samo jednim glasačkim listićem, i to osobno te samo za kandidate navedene na glasačkom listiću.

Važeći glasački listić je listić iz kojeg se na siguran i nedvojben način može utvrditi kandidat za kojeg je zastupnik glasao.

Zastupnik glasa tako da na glasačkom listiću zaokružuje redni broj ispred imena kandidata za kojega glasa. Predsjedatelj objavljuje rezultat izbora i imenovanja na istoj sjednici na kojoj je provedeno tajno glasanje. Predsjedatelj objavljuje koliko je zastupnika od ukupnog broja zastupnika primilo glasačke listiće, koliko je zastupnika ukupno glasalo, koliko je bilo nevažećih glasačkih listića, te koliko je zastupnika glasalo za izbor, odnosno imenovanje pojedinog kandidata. Nakon toga predsjedatelj proglašava koji su kandidati izabrani ili imenovani.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.