Tin Jurak (HDZ): Mladi - rad i trud se isplate!

vv | 22.11.2022. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

- Za sve mlade ima mjesta - budite hrabri, a hrabrost znači preuzimanje odgovornosti. Budite radišni, uporni i ulažite u svoje obrazovanje. Na taj način ništa vas neće moći udaljiti od ostvarenja svojih ciljeva - poručuje Jurak

Nedavno je održan 4. Nacionalni dan Mladeži HDZ-a u Bjelovaru. Tin Jurak, osim što je najmlađi županijski vijećnik u Varaždinu, ujedno je i potpredsjednik nacionalne Mladeži HDZ-a. Istaknuo je kako je taj dan bio prilika za susret s više od 200 članica i članova iz cijele Hrvatske, razmjenu iskustava, ali i za osvrt na razdoblje koje je iza njih.

Nositelji politika za mlade

- Ovakva događanja omogućuju bolju komunikaciju među članicama i članovima predvođene predsjednikom Maksimilijanom Šimrakom, što vodi prepoznavanju problema naše generacije, ali i predlaganju ostvarivih rješenja, prije svega u kontekstu obrazovanja, zaposlenja, stanovanja i demografske revitalizacije – kaže. Nacionalnim danom Mladeži HDZ-a obilježili su i 32. godine osnivanja Mladeži HDZ-a.

- Danas sa sigurnošću možemo reći kako smo najsnažnija politička organizacija mladih u Hrvatskoj te da imamo samopouzdanja zalagati se za naše prioritete, ali i kritički promišljati. Kako bismo to i ostali, moramo se i dalje postavljati kao nositelji politika za mlade te okupljati i osnaživati vrijedne i mlade ljude koji se ističu svojim znanjima i stručnosti - govori Jurak.

image_6483441_31.jpg

Razmjenom mišljenja te razgovorom sa stranačkim dužnosnicima razgovarali su i o onome što je Vlada ostvarila za mlade.

- Mladi za razvoj trebaju poticajno okruženje koje će im omogućiti kvalitetan život. Dobri makroekonomski rezultati i gospodarski pokazatelji u mandatu premijera Plenkovića tome pridonose. Uvjeren sam da su mladi prepoznali i osjetili mjere poput povećanja broja STEM i socioekonomskih stipendija, podizanje minimalne studentske satnice i bolju regulaciju studentskog rada, a stipendije i nagrade se više ne oporezuju – rekao je Jurak, istaknuvši kako je dio tih mjera osmislila upravo Mladež HDZ-a.

Odgovornost za razvoj RH

Biti potpredsjednik Mladeži HDZ-a, pomlatka političke organizacije koja je nositelj razvoja RH, velika je odgovornost, kaže Jurak. - A upravo mi mladi, koji danas imamo više prilika od generacija prije nas, tu odgovornost trebamo preuzeti na sebe - dodaje.

Na 2. Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a, Mladež HDZ-a Varaždinske županije proglašena je najboljom u Hrvatskoj. Nagradu su im uručili predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i tadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš.

image_6483441_21.jpg

- Nagrada nam je bila poticaj da još entuzijastičnije nastavimo graditi Mladež HDZ-a kao zajednicu koja okuplja kvalitetne mlade ljude koji čuju potrebe svoje generacije i odgovaraju na njih. Uz aktivnosti poput humanitarnih akcija, organizacija tribina, panel-rasprava, edukacija za članice i članove, u prošlom smo mandatu prošli i kroz sve nacionalne i lokalne izbore, a ponosni smo na to što je upravo za našeg mandata po prvi puta ostvaren rezultat veći od 30% glasova na parlamentarnim izborima te što je za našeg mandata po prvi puta neposredno izabran HDZ-ov župan – predsjednik ŽO HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, kojem zahvaljujem na podršci. Upravo nas on svakodnevno uključuje u proces donošenja odluka i daje nam priliku da budemo kreatori politika za mlade u županiji – govori.

Mjere za mlade

Tin Jurak najmlađi je županijski vijećnik, a Županijska skupština za njega je, kako kaže, platforma za još efikasnije političko djelovanje, odnosno odgovorno zastupanje mladih i njihovih interesa.

- Vlada i Županija to su prepoznale i omogućile brojne mjere koje su direktno podigle kvalitetu naših života. Vlada je utjecala na smanjenje poreza na dohodak za mlade do 25 godina za 100%, a za mlade od 26 do 30 godina za 50%. Poslodavci koji zaposle mladu osobu do tridesete godine oslobođeni su plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Povećane su stipendije. Povećana je i minimalna studentska satnica - s 15 kuna na 29,30 kuna. Ukinuta je nepopularna mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i pojačana je mjera pripravništva, a nezaposlenost je i više nego prepolovljena – 2013. je 113.000 mladih bilo nezaposleno, a danas ih je manje od 31.000. Pojačana je mjera samozapošljavanja – povećan je iznos poticaja s 25.000 na 150.000 kuna. Naša županija prati te trendove provođenjem sustava jednakih šansi. Danas učeničke stipendije iznose 500 kuna, a studentske stipendije 1.000 kuna. Županija sufinancira i prijevoz učenika srednjih škola i prijevoz studenata. Nedavno smo obilježili i 15 godina rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji su nam dali stratešku prednost u stvaranju talenata u odnosu na druge, a u ožujku ove godine su u rad pušteni novi praktikumi za potrebe Centra izvrsnosti. Ove je godine Županija pokrenula i projekt “Dizel”, kojim sve škole na području županije pripremaju određeni vid proizvodnje vlastite energije. Zasad 40% škola sudjeluje u projektu, a ove je godine potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a za još 12 škola. Tim smjerom ići ćemo i u budućnosti – poručuje.

I budućnost i sadašnjost

Jurak smatra da o o pitanjima koja se tiču mladih trebaju suodlučivati mladi.

- Mladi u HDZ-u nisu samo budućnost, već i sadašnjost. Prioriteti Mladeži HDZ-a su u sinergiji s prioritetima HDZ-a, ali reflektiraju naš mladenački stav i perspektivu. Vidimo se kao partneri, a siguran sam da nas tako vide i naši iskusniji kolege. Istovremeno, HDZ jedini provodi sustavnu generacijsku obnovu - bitno je da mladi ljudi imaju prilike glasati za nekoga tko im je generacijski blizak, što je bitan faktor mobilizacije, ne samo mladih, već i starijih birača koji traže neka nova lica i nove politike. Osobno obnašam dužnost vijećnika u Županijskoj skupštini Varaždinske županije koju nastojim obavljati časno, predano i srčano – rekao je, zahvalivši se županu Stričaku, koji na tjednoj bazi s komunicira mladima o problemima s kojima se suočavaju.

Varaždin - studentski grad Tin Jurak naveo je kako grad Varaždin, kao županijsko središte, nije samo grad baroka, cvijeća, glazbe, kulture, sporta, mode, poduzetništva i Špancirfesta, Varaždin je i sve više prepoznati studentski grad. - Tome je znatno pridonijela i izgradnja jednog od najmodernijih studentskih domova u zemlji. I daljnji razvoj grada treba ići u tom smjeru i nastavit ću se zalagati za izgradnju naprednog obrazovnog i kulturnog sustava u kojem će svatko imati priliku za edukaciju i osobni rast, a sve na korist zajednice u kojoj živimo. Kao student FOI-ja, posebno ću se zalagati za izgradnju kampusa FOI-a - poručio je Jurak.

Mladima poručuje kako je sve moguće - da se rad i trud isplate, da RH i Varaždinska županija trebaju i žele koristiti nove ideje i znanja mladih - učenika, studenata, strukovnjaka, umjetnika, IT-jevaca, nezaposlenih i zaposlenih. - Za sve mlade ima mjesta, a posebno za one koji pokreću vlastiti poduzetnički pothvat i tako stvaraju nova radna mjesta. Mladi – budite hrabri, a hrabrost znači preuzimanje odgovornosti na temelju znanja i stručnosti. Budite radišni, uporni i ulažite u svoje obrazovanje. Na taj način ništa vas neće moći udaljiti od ostvarenja svojih ciljeva – zaključio je Tin Jurak.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci