TIH: Potreban je sustav koji će pokazati kako se korupcija ne isplati

V.V. | 1.2.2017. u 18:27h | Objavljeno u Aktualno

Transparency International Hrvatska akciju uhićenja u Zagrebu zbog korupcije i utaje poreza u iznosu od 50 milijuna kuna smatra vrlo važnom u trenutku kada se Hrvatsku prozvalo „novim licem korupcije u Europi“.

- Ova represivna akcija DORH-a i USKOK-a pokazuje da sustav borbe protiv korupcije u Hrvatskoj mora funkcionirati u cilju onemogućavanja koruptivnog djelovanja neodgovornih pojedinaca - ističu u TIH-u te dodaju kako Hrvatska nije „novo lice korupcije u Europi“, iako je još uvijek potrebno uskladiti i osnažiti neovisne institucija da učinkovito djeluju u okviru zakonodavnih ovlasti.

U TIH-u smatraju kako borba protiv korupcije predstavlja najveći izazov, a za one koji su zaduženi za njenu provedbu i najveću odgovornost.

- Svaki pojedinac koji sudjeluje u lancu korupcije mora biti svjestan da se korupcija u konačnici ne ispalti, a na hrvatskim institucijama je da se počinjena dugoročna šteta sanira oduzimanjem tako stečene imovine i vraćanjem novca u državni proračun - zaključuju.

- U ovom konkretnom slučaju postavlja se logično pitanje kako je moguće da sustav ne reagira odmah kada uoči nelogičnosti u poslovanju pravnih subjekata posebice u sustavu porezne kontrole i sprječavanja pranja novca - istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.