The Times u Travel izdanju oduševljeno o Adventu u Varaždinu

vv | 5.12.2023. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Prekrasni Varaždin, blizu hrvatske granice sa Slovenijom i Mađarskom, jedan od najljepših hrvatskih gradova i prije nego što dođe Božić. Njegova barokna i rokoko arhitektura dobiva bajkovit sjaj kada adventska tržnica preuzme povijesnu jezgru. Unajmite par klizaljki i okrenite se na ogromnom klizalištu na Kapucinskom trgu ili se spustite ogromnim toboganom na gumenoj cijevi. A kada padne snijeg, pogled na varaždinski Stari grad iz 14. stoljeća prekriven bijelim prekrivač je uistinu romantičan. Park Boutique Hotel ima elegantne moderne sobe okružene zelenilom parka Vatroslava Jagića, u blizini katedrale.

Tako prestižni britanski The Sunday Times, u svome Travel izdanju, opisuje Varaždin u sklopu reportaže o Hrvatskoj kao nezaobilaznoj destinaciji tijekom zimskog, odnosno, blagdanskog razdoblja, i to među svega šest odredišta: Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik te NK Plitvice i Krka.  

Navodeći glavne adventske atrakcije i ljepote prirodnog krajolika u zimskom ruhu, autorica članka Mary Novakovich poziva čitatelje na posjet i obilazak različitih krajeva Lijepe naše, kako kontinentalnih gradova, tako i mjesta uz more, i to upravo tijekom hladnih mjeseci.

 „Zaleđeni slapovi, srednjovjekovni dvorci, karnevali te nove avio linije tijekom cijele godine, ključni su razlozi za posjetiti Hrvatsku izvan ljetne sezone“, ističe novinarka koja je, kako kaže, nakon svakog putovanja u Lijepu našu iznova oduševljena hrvatskom turističkom ponudom.

Kao odredišta koja osobito odišu zimskim šarmom i pružaju atraktivan doživljaj, posebno su istaknuti prirodni pejzaži poput Plitvičkih jezera, Nacionalnog parka Krka, Medvednice i Biokova.

Za obožavatelje karnevala i festivalskih događanja preporučuje se odlazak u Dubrovnik koji je poznat po svojoj godišnjoj zimskoj kulturno-glazbenoj zabavi i raznolikim koncertima i nastupima u samom centru grada. Nezaobilazan je i Riječki karneval kao ishodište blistave parade, šarenih kostima i vesele atmosfere, naglašava u tekstu Novakovich.

A zimska bajka u krugu barokne i rokoko arhitekture Varaždina, baš kao i u povijesnoj jezgri Splita, neizostavna je točka putovanja za vrijeme Adventa u Hrvatskoj, navodi novinarka. Adventske kućice, zimski gastronomski specijaliteti, božićni hitovi te osvjetljene ulice glavni su aduti za postizanje odličnog raspoloženja, kako onih najmlađih, tako i starijih.