Testiranja zaposlenika u školama i dalje na trošak Ministarstva znanosti i obrazovanja Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Testiranja zaposlenika u školama i dalje na trošak Ministarstva znanosti i obrazovanja

IHR/Varaždinske vijesti | 10.1.2022. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Iako je prošle godine najavljivano kako će testiranja zaposlenika u školama od 1. siječnja biti o vlastitom trošku, u  Ministarstvu znanosti i obrazovanja su nam potvrdili kako će  troškove testiranja za one djelatnike koji imaju obavezu testiranja pokrivati do daljnjega.

- U skladu s navedenim, niti jedan od zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Varaždina i Varaždinske županije neće snositi troškove testiranja - odgovorili su nam iz Ministarstva.

Prema pristiglim zahtjevima za nadoknadu troškova testiranja u osnovnim i srednjim školama tijekom studenoga prošle godine testirano je ukupno 13.440 osoba te je za isplate utrošeno 3,2 mlilijuna kuna, i to za 41.283 testiranja.

- Ističemo kako postoje razlike u broju testiranja pojedinih osoba što je ovisilo o danima rada, naknadnim cijepljenjima, bolovanju ili promjeni modela nastave - kažu u Ministarstvu i dodaju kako u ovom trenutku imaju informacije o samo nekoliko škola o mogućim odbijanjima testiranja zaposlenika, ali prema informacijama od ravnatelja to im neće ugroziti funkcioniranje nastave. Činjenica je da svako izbivanje učitelja/nastavnika s radnoga mjesta i u okolnostima kada nije bilo epidemije bez obzira na razloge izostanka utječe na organizaciju nastave, ali u navedenim slučajevima ravnatelj organizira zamjenu za odsutnog učitelja/nastavnika - kažu u Ministarstvu.

Na pitanje je li Ministarstvo znanosti i obrazovanja s djelatnicima škola, koji su odbijali testiranje i predočenje Covid potvrda, a koji su zbog toga dobili opomene pred otkaz raskinuti ugovori o radu, kažu kako nemaju informacija o broju nastavnika, odnosno učitelja koji su dosad dobili otkaze ili potpisali sporazumne raskide ugovora o radu zbog odbijanja predočenja Covid potvrda, odnosno rezultata testiranja na Covid-19 za pristup radnome mjestu kao ni postupcima koji su u tijeku vezano uz izvanredni ili redoviti otkaz, jer je isto izravno u nadležnosti ravnatelja i Školskog odbora te za navedeno nije potrebna suglasnost Ministarstva.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci