Termoplin još nakon prosinca 2020. osigurao potrebne količine plina za naredne tri i pol godine

MGA | 17.1.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Od početka travnja svi očekuju poskupljenje plina za kućanstva. Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin iznio je šokantni podatak da bi cijena mogla rasti čak za 80%, na što je ministar gospodarstva Tomislav Čorić odgovorio da do takvog poskupljenja ipak ne bi trebalo doći, a premijer Andrej Plenković najavio je paket mjera kako bi se ublažio udar na standard građana uslijed rasta cijena energenata. Crne prognoze iznijeli su i u Udruženju opskrbljivača i distributera plinom pri HGK. Upozoravaju na moguću propast pojedinih manjih distributera plinom na hrvatskom tržištu jer, kako kažu, neće moći premostiti jaz između visokih dobavnih cijena plina na svjetskom tržištu i regulirane cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj.

Stoga kažu da je pitanje kako će u ovim uvjetima funkcionirati cijeli sustav opskrbe plinom tj. upozoravaju da bi mogla biti ugrožena sama opskrba plinom te da je, osim cijene, veliko pitanje i hoće li plina uopće biti. Stoga predlažu da se cijeli sustav pokuša održati preko HEP-a kao velikog distributera, koji, kako tvrde, ima snagu izdržati sve ovo dvije godine, kad bi se cijene mogle vratiti u normalu. Pitali smo Termoplin Varaždin kako gledaju na situaciju vezano uz cijene i opskrbu plinom, imaju li ugovorene dovoljne količine plina i za koje razdoblje te koje nas cijene plina očekuju na proljeće.

Iz Termoplina odgovaraju da su još krajem 2020. godine osigurali količinu i cijenu plina na veledobavnom tržištu za 3,5 godine, ali ističu i da se Hrvatska obvezala na primjenu otvorenog, tržišnog modela cijene plina. Sektor pravnih osoba već je u potpunosti liberaliziran dok u sektoru kućanstva postoji element poluregulacije. Za kategoriju kućanstva, u prosincu 2020. godine Hrvatska energetska regulatorna agencija provela je javni natječaj na kojem je za svako distributivno područje odabrala opskrbljivača u obvezi javne usluge, i to za narednih 3,5 godine, od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. godine.

- Termoplin je odabran kao najpovoljniji ponuditelj s najnižom maržom opskrbe za svoje distributivno područje. U prosincu 2020. godine proglašeni smo opskrbljivačem u obvezi javne usluge, nakon čega smo osigurali količinu i cijenu plina na veledobavnom tržištu za 3,5 godine, što znači da naši kupci kategorije kućanstva mogu biti sigurni u daljnju opskrbu plinom. Za razliku od takvog pristupa, danas se u javnosti pojavljuju informacije da su pojedini opskrbljivači odradili drugačije, i sa količinama, i sa cijenama, slijedom čega su nastali ili će tek nastati problemi u opskrbi - kažu u Termoplinu dodajući da se dobavna cijena plina određuje Metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu na temelju zakonske formule koja uzima u izračun tržišno kretanje cijene plina na nizozemskom tržištu (TTF) unazad 12 mjeseci.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci