Termoplin: Apeliramo na sve da se suzdrže od neprovjerenih i netočnih izjava o poslovanju Termoplina

V.V. | 2.10.2017. u 12:54h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je gradski vijećnik Davor Patafta medijima poslao priopćenje u kojem izražava zabrinutost za stanje u Termoplinu, stgilo je očitovanje iz Termoplina.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

- Još prošlotjednim očitovanjem iznijeli smo stav ove kuće kako neće biti daljnjih medijskih istupa jer je za Termoplin d.d. Varaždin ovaj predmet okončan donošenjem odluke Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Poslovni interes svih dioničara, prvenstveno je međusobni dijalog i suradnja na što su pozvane sve strane, a pozitivnija poslovna klima ne može se stvarati putem javnih medija, senzacionalističkih naslova i političkog konotiranja. Danas je temeljni zadatak Termoplina sanacija iznimno velike štete koja je prouzročena neutemeljenim i netočnim izjavama svih sudionika, ali i načinom prezentiranja informacija za koju su djelomično krivi i regionalni mediji.

U tom kontekstu još jednom apeliramo na sve sudionike da se suzdrže od davanja javnih, paušalnih, neprovjerenih i netočnih izjava koje zadiru u poslovanje Termoplina d.d. Varaždin. U skladu s aktualnim trenutkom, ovdje ponajprije mislimo na izjavu vijećnika, gospodina Davora Patafte koji je ustvrdio kako Grad Varaždin nema većinu predstavnika u Nadzornom odboru Termoplina d.d. Varaždin čime odstupa od europske prakse - što nije točno. Niti jedan član Nadzornog odbora Termoplina d.d. Varaždin, kojeg je predložio Grad Varaždin, nije iz HNS-a, političke stranke prijašnjeg gradonačelnika Gorana Habuša.

Obzirom na aktualni trenutak ne možemo se složiti s izjavom vijećnika Davora Patafte kako prijava Državnom odvjetništvu (USKOK-u) nije predstavljala lošu namjeru današnjeg dogradonačelnika gospodina Zlatana Avara jer su se upravo zbog tog postupka sazivale konferencije, punili su se medijski stupci, doprinosilo se tiraži novina, a sve to dovelo je i do prijave Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji te je time narušen ugled Termoplina d.d. Varaždin na nacionalnom - otvorenom tržištu plina.

Termoplin d.d. Varaždin svih ovih mjeseci suzdržao se od javnih istupa putem medija te je time doprinio stvaranju nepristranog okruženja u kojem su mjerodavne institucije odradile svoj posao i odbacile kaznenu prijavu, iako su bili prisutni kontinuirani verbalni napadaji i prijetnje tada nezavisnog vijećnika Zlatana Avara.

Nakon što je ovaj predmet okončan šira javnost te naposlijetku i svi naši potrošači i cijelo plinsko gospodarstvo trebaju biti informirani točnom i nepristranom informacijom, a to zasigurno nije nova, ponovna individualna analiza gradskog vijećnika, neovisno od toga kako se on zove i koje su njegove reference. Stoga ukazujemo na nužnost korigiranja dosadašnje političke retorike jer Termoplin d.d. Varaždin više ne može dopustiti da bude predmet skupljanja političkih bodova, političkih prepucavanja i političkih igara.

Nažalost, živimo u okruženju u kojem se ne žele prihvatiti odluke mjerodavnih tijela, u kojem svi smatraju kako imaju dovoljna znanja o svemu i svačemu te se shodno tome preispituje i ustavnost Statuta Termoplina d.d. Varaždin neovisno od činjenice kako su taj isti akt donijeli dioničari na pravovaljanoj skupštini Društva u skladu sa zakonskim ovlastima. Termoplin d.d. Varaždin u svojoj 47 godina staroj tradiciji poslovanja nije imao nikakvog nezakonitog poslovanja, a to se potvrđuje i danas, za razliku od komentatora ovog predmeta koji su netransparentnim poslovnim odlukama opterećeni na osobnoj i profesionalnoj razini.

Inače, u četvrtak 28. rujna godine održana je 7. sjednica Nadzornog odbora Termoplina d.d. Varaždin na kojoj je prisustvovalo šest od sedam članova čime je Nadzorni odbor imao potreban kvorum za donošenje zakonitih odluka - izvijestili su iz Termopilna.

Na dnevnom redu našla se informacija Uprave Društva o tekućem poslovanju, realiziranim investicijama, sigurnosti i stanju plinoopskrbnog sustava obzirom na ulazak u novu sezonu grijanja, stanju ovisnih društva te informacija o aktualnostima ovog trenutka.

Svi prisutni članovi Nadzornog odbora još jednom su vrlo jasno, po svim točkama dnevnog reda, iskazali potporu pozitivnom radu Uprave Termoplina d.d. Varaždin - kažu u Termoplinu Varaždin.

Označeno u