TEKTONSKA PROMJENA Poništeno glasanje u Kućanu G., slijedi li promjena u Vijeću?

| 19.5.2021. u 13:17h | Objavljeno u Aktualno

Reformisti su se žalili na višak od dva listića u odnosu na broj izašlih birača u Kućanu Gornjem

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina moglo bi danas poništiti rezultate nedjeljnih izbora na biračkom mjestu u Kućanu Gornjem, ukoliko prihvati prigovor Reformista, koji se nadaju tome. A slijedom toga, odnosno za njih tek nešto boljeg rezultata na tom mjestu iduće nedjelja, moglo bi doći i do potpuno novog odnosa snaga u budućem varaždinskom Gradskom vijeću!

Reformisti su se žalili na višak od dva listića u odnosu na broj izašli birača, baš kao što se HDZ žalio na to u Općini Gornja Voća. I tu ne staje sličnost. Naime, kao što se u HDZ-u nadaju da će se nakon ponavljanja prvog kruga izbora u igru vratiti dosadašnji načelnik Krunoslav Jurgec, odnosno kandidatkinja Reformista Sanja Kočet pasti ispod 50 posto glasova - štoviše, i izgubiti u drugom krugu - tako se Reformisti nadaju bi nakon ponavljanja izbora za Gradsko vijeća njihov broj vijećnika mogao porasti s jednog na dva, a HDZ-a pasti sa četiri na tri! Naravno, ukoliko dobe više glasova nego prošle nedjelje.

Na prvi pogled porast broja Reformista i pad HDZ-ovih budućih vijećnika čini se nerealnim jer je razlika (pre)velika. Naime, lista HDZ-a dobila je na cijelom gradskom području 2.485 glasova i četiri vijećnika, a Reformista 1.239 glasova i jednog vijećnika. Uz to, biračko mjesto Kućan Gornji ima ukupno 901 birača, 385 je izašlo, a 74 je dalo glas za listu HDZ-a, dok su Reformisti dobili 31 glas.

Međutim, prema D'Hondtov metodi raspodjele mjesta vijećnika, kad bi Reformisti imali ukupno 1243 glasova, dakle,  dobili na ponovljenim izborima svega četiri glasa više nego prošle, odnosno dobili 35 umjesto 31 glasa u Kućanu Gornjem – onda bi dobili dva vijećnika, a HDZ bi pao na tri!

Ali to nije sve! Ukoliko nakon ponavljanja izbora u Gornjem Kućanu HDZ-ova lista dovoljno poveća broj glasova na račun Čehokove liste, onda bi potonja mogla izgubiti šestog vijećnika, a HDZ zadržati!  

Kad bi došlo do bilo čega od spomenutog, onda bi se dogodila i tektonska promjena u budućem varaždinskom Gradskom vijeću: s jedne strane mogli bi biti šest ili pet vijećnika sa Čehokove liste, HDZ-ova tri ili četiri te Patafta, dakle ukupno deset, dok bi s druge strane bilo pet vijećnika SDP-a, četiri Budimo grad i dva Reformista!

Dakle, većinu bi činili SDP, Budimo grad i Reformisti! Dogodi li se to, što nije baš lako ni izgledno, Varaždin uistinu više neće biti kakav je bio!

Označeno u