TPV je tijekom 2015. godine provodio aktivnosti na projektu "Izrada projektne dokumentacije za novi TPV-CKOIE"

Tehnološki park Varaždin: Smanjenje prihoda zbog-amortizacije imovine

M.P./Varaždinske vijesti | 26.12.2015. u 17:06h | Objavljeno u Aktualno

Razlog smanjenja prihoda Tehnološkog parka Varaždin u 2015. godini je – amortizacija imovine.

Proizlazi tako iz odgovora direktora TPV-a Josipa Boraka nezavisnom gradskom vijećniku Zlatanu Avaru. Njega je, naime, na sjednici Vijeća početkom prosinca zanimalo zašto su se prihodi u TPV-u prepolovili.

Začuđuje me što financijski pokazatelji za devet mjeseci govore da će prihodi biti duplo manji u 2015. nego što su bili u 2014. Je li to bio razlog odlaska bivšeg direktora? - glasilo je Avarovo pitanje.

Borak je u svom odgovoru pojasnio da je značajan iznos prihoda TPV-a činio iznos amortizacije dugotrajne imovine na temelju ulaganja u obnovu i rekonstrukciju zgrade financiranu iz bespovratnih sredstava.

- Za 2014. godinu taj je iznos amortizacije bio 1,5 milijuna kuna. Budući da je do kraja 2014. amortiziran gotovo cijeli iznos dugotrajne imovine na temelju ulaganja u obnovu i rekonstrukciju zgrade, uz prihod za 2015. godinu ući će znatno manji iznos u odnosu na prethodne godine, što će utjecati na smanjenje ukupnih prihoda, ali proporcionalno tome i na smanjenje ukupnih rashoda - stoji u odgovoru Boraka.

Usto, naveo je da je TPV tijekom 2015. godine provodio aktivnosti na projektu „Izrada projektne dokumentacije za novi TPV-CKOIE“, što je također predstavljalo ograničavajući faktor u pružanju ostalih usluga TPV-a na tržištu, na temelju kojih se ostvaruju prihodi.

- Zbog toga će ukupni prihodi, ali i ukupni rashodi za 2015. godinu biti niži u odnosu na 2014. godinu - najavljuje Borak.

Inače, ukupni prihodi tvrtke lani su iznosili 4,4 milijuna kuna, a ukupni rashodi 4,1 milijun kuna. Dobit je ostvarena u iznosu od 267.399 kuna.