Tehnološki park Varaždin mladim stručnjacima omogućava usavršavanje u Chicagu Foto: Krešimir Đurić

Tehnološki park Varaždin mladim stručnjacima omogućava usavršavanje u Chicagu

| 1.10.2018. u 12:02h | Objavljeno u Aktualno

Tehnološki park Varaždin (TPV) postao je partner organizacije World Chicago za provođenje Professional Fellows programa u Hrvatskoj.

World Chicago je neprofitna organizacija koja direktno povezuje međunarodne lidere s tvrtkama i organizacijama u Chicagu u obliku studijskih posjeta i stipendija. Professional Fellows Program omogućuje stručnjacima iz javnog i privatnog sektora petotjedni odlazak u Chicago i rad u adekvatnoj organizaciji unutar njihovog poduzetničkog ekosustava. Program pokriva troškove puta, stanovanja i džeparac od 1.000 dolara. Program omogućuje odlazak 8-10 ljudi iz Hrvatske u 2019. godini, a Tehnološki park Varaždin preuzeo je zadaću promocije programa i selekcije sudionika na nacionalnoj razini.

- Kao nacionalni koordinator Professional Fellows programa, pozivamo sve stručnjake iz javnog i privatnog sektora te nevladinih organizacija, koji imaju iskustva u tehnološkim inovacijama i edukacijama iz tog područja, da se prijave na ovaj program i sudjeluju u petotjednom stručnom usavršavanju u Chicagu - pojasnio je direktor TPV-a Karlo Kukec.

tpv_chicago_2.JPG

Dodao je da program nudi smještaj u adekvatnu organizaciju u poduzetničkom ekosustavu u Chicagu, ali nakon povratka sudionicima je na raspolaganju i pristup fodovima za financiranja projekata koji su ostvareni s tamošnjim organizacijama, kroz nacionalni fond koji provodi američka ambasada, ali i internacionalni fond kojem imaju pristup svi alumni ovog programa.

Dodatne informacije i obrazac za prijave dostupan je na stranici worldchicago.org/worldchicago-tech-fellowship-program/, a prijave su otvorene od 1. listopada do 30. studenoga.

- Uvjet za sudjelovanje je iskustvo u radu s tehnološkim inovacijama ili edukaciji u tom području, a dobna granica je od 25 do 40 godina starosti. Potrebno je napredno znanje engleskog jezika, prijava ide u pisanom obliku, ali Tehnološki park nudi svu konzultantsku pomoć oko toga. Slijedi intervju preko Skypea i odabir polaznika, a oni koji će biti odabrani, u Chicago će ići u proljeće sljedeće godine - rekao je Kukec, dodavši da u TPV-u očekuju velik broj prijavljenih.

- Mi smo odabrani kao institucija koja ima široku mrežu potencijalnih stručnjaka u čitavoj Hrvatskoj, tako da ćemo dati sve od sebe da ih što više motiviramo - zaključio je Kukec, koji je i sam sudjelovao u ovom programu 2015. godine.

Nakon sudjelovanja u programu, zajedno s timom Tehnološkog parka pokrenuo je nekoliko projekata putem kojih se ostvaruje dugoročna strateška suradnja s poduzetničkim ekosustavom u Chicagu. Jedan od njih je "Fast track to Chicagoland", intenzivan trening program koji hrvatske tvrtke vodi na tržište SAD-a. Vrijednost programa i ove je godine prepoznala američka ambasada, koja ga je odlučila financirati sredstvima "Alumni grants" fonda.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je istaknuo kako i ova inicijativa dokazuje da je Tehnološki park Varaždin mjesto na kojem se susreću gospodarstvo, edukacije i inovacije.

- Prošle godine postali smo partner Tehnološkog parka iz Šangaja, jednog od najvećih u svijetu, a ove godine Tehnološki park Varaždin postao je partner organizacije World Chicago za provođenje Professional Fellows programa u Hrvatskoj, odnosno za pripremu i odlazak mladih iz poduzetništva i svijeta tehnoloških inovacija u Chicago, gdje mogu puno toga naučiti. Izračunali smo da je u ovih desetak godina, koliko Grad kao osnivač podupire Tehnološki park, u samom Tehnološkom parku, tvrtkama koje su iz njega proizašle, tvrtkama koje su same dalje svoj prostor ili tvrtkama koje su bile u TP pa su kasnije preuzete od stranih ili domaćih tvrtki, radilo više od 700 mladih inženjera. To je ogromna brojka te intelektualni i socijalni kapital na kojem treba temeljiti budućnost i razvoj Varaždina. Idemo i s dogradnjom Tehnološkog parka, za što smo dobili 17 milijuna kuna od fondova, a ići ćemo i u daljnju dogradnju. Želimo promijeniti obrazovnu, radnu i industrijsku strukturu varaždinskog gospodarstva, sa što većim osloncem upravo na inženjere, informatičare i ICT sektor te na visokoprofitabilnu industriju, industriju usluga i informatičku industriju koja nam je danas potrebna- napomenuo je Čehok.

tpv_chicago_3.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci