T. Babić: Pozivam GMV i DAV da svoje stavove iznesu pred 800 radnika Varteksa Foto: VV arhiva / ilustracija

T. Babić: Pozivam GMV i DAV da svoje stavove iznesu pred 800 radnika Varteksa

Varaždinske vijesti | 3.4.2021. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Uprave Varteksa d.d. Tomislav Babić reagirao je na prijedlog Gradskog muzeja Varaždin (GMV) i Društva arhitekata Varaždina (DAV) - Radne skupine Varaždin, da se proširi zaštićena industrijska baština u kompleksu tvornice Varteks. Naime, GMV i DAV, osim već u projektu "Varteks kvart-urbana regeneracija" za zaštitu predviđenih zgrada, za zaštitu predlažu još tri zgrade: zgradu bojadisaone, zgradu za kotonizaciju konoplje i lana (kasnije bravarija) te zgradu skladišta sirovina i sukna, tzv. "Vladekov hram".

>> GMV i DAV: zaštititi još tri zgrade u krugu Varteksa

Očitovanje Varteksove uprave prenosimo u cijelosti:

"Drago nam je da su stručnjaci iz GMV i DAV zainteresirani da pomognu Varteksu jer je upravo strategija kompanije urbanistički integritet Varteksovog kompleksa s Varaždinom. Upravo je sadašnja uprava Varteksa odlučila sačuvati kvalitetne i funkcionalne zgrade uz Zagrebačku ulicu unatoč tome što je preliminarna zaštita istekla i nismo obvezni sačuvati ih, a da bi se dovela u suvremenu funkciju trebaju znatna sredstva za obnovu, posebno pogon stare krojačnice.

Upravi Varteksa d.d. je glavni prioritet izvući Varteks iz krize, sačuvati radna mjesta čime se spašava od propasti stoljetna Varaždinska kompanija uz koju su odrasle generacije Varaždinaca. U najvećoj svjetskoj krizi nakon Drugog svjetskog rata, Varteks teško uspijeva preživjeti i redovno isplaćivati plaće, a da pritom nismo otpuštali radnike što je pravo čudo. Svi poduzetnici su imali otpuštanja, a pogotovo kompanije u našoj branši, kako u Hrvatskoj tako i u ostalim zemljama.

Uz sve nedaće uslijed korona krize mi moramo vraćati i stare dugove koje je napravilo bivše vodstvo kompanije, a koji su pokriveni hipotekama na nekretninama i koje banke uvjetuju prodaju istih i vraćanje dugova. Prva tranša otplate tih dugova u iznosu 4 milijuna kuna dospijeva 30.4.2021. a ukupni dug prema ZABA i HBOR iznosi više od 80 milijuna kuna.

Jedini način vraćanja dugova je prodaja neaktivne imovine koja desetljeće propada, a dok istovremeno Varteks d.d. Gradu Varaždinu za te ruševine mora plaćati komunalne naknade u milijunskim iznosima. Nemojmo zaboraviti da su nas jedino Grad Varaždin, bivši predsjednik uprave g. Koščec i dvije manje firme jedini ovršili u ovim teškim vremenima kad se doslovno borimo za opstanak čim smo došli za manjeg iznosa od kapare i time su doveli kompaniju na rub propasti. Također, dug prema gradu Varaždinu je nastao iz komunalnih naknada za upravo te ruševine i taj dug se iz mjeseca u mjesec gomila.

Žao mi je da se gospoda iz GMV i DAV najprije nisu direktno obratili Varteksu jer bi se ovako moglo pomisliti da ne mare za radna mjesta najugroženijih i poreze i prireze koji Varteks uplaćuju gradu Varaždinu, te ne razumijem zašto nisu već s prethodnim upravama Varteksa dogovorili zaštitu tih zgrada te zajedno s gradom Varaždinom našli namjenu za te zgrade ako smatraju da one imaju stvarnu baštinsku vrijednost.

Ako gospoda iz GMV i DAV žele pomoći Varteksu, pozivam ih da iznesu svoje stavove pred skupom od 800 radnika Varteksa i da upoznaju radnike sa svojim idejama, ali i da preuzmu odgovornost za daljnju sudbinu kompanije ako se prodaja ne ostvari, a dugovi uskoro dođu na naplatu. Slobodno mogu na taj skup pozvati i prijašnje vodstvo kompanije koji će sigurno znati elaborirati kako su te zgrade došle u stanje neupotrebljive propalosti.

Također pozivam gospodu iz GMV i DAV da nam pomognu u pronalasku kupaca za njima vrijedne ruševne nekretnine ili da ih čak i otkupe od Varteksa po tržišnoj cijeni. Ako su te ruševine njima vrlo vrijedne, vjerujem da je im je tržišna cijena izuzetno prihvatljiva. Te novce mogu slobodno uplatiti direktno bankama kako bi bili vraćeni dugovi naslijeđeni dugovi.

Upravo prije nekoliko dana Varteks je ponudio Gradu Varaždinu kao povrat duga prepoznatljivi dimnjak. Dimnjak nije u funkciji već desetljećima niti će ikad više biti potreban Varteksu za proizvodnju. Iako je taj dimnjak prepoznatljivo obilježje Varaždina, nažalost Grad Varaždin nije zainteresiran za taj dimnjak i smatra da nije vrijedan, stoga vjerujem da bi gospoda iz GMV i DAV bila zainteresirana za očuvanje tog dimnjaka pa ih pozivam da otkupe tu parcelu i nastave se brinuti o dimnjaku.

Možda stručnjaci iz GMV i DAV mogu lobirati prema Gradu Varaždinu da grad otkupi sve njima vrijedne nekretnine, naravno po tržišnim cijenama, a ne nekim špekulativno nerealnim niskim cijenama. To bi bila zaista hvalevrijedna inicijativa GMV i DAV."