Svoje reagiranje i kritiku na račun integralnog rješenja za bale poslao i "Varaždin bez smeća"

MGA/VV | 17.2.2020. u 17:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon SDP-ovaca, vijećnika Denisa Mladenovića, stav protiv predloženog integralnog rješenja sudskih sporova i bala u Brezju izrazila je i Udruga "Varaždin bez smeća".

Lokalnim su medijima poslali reagiranje, kako pišu, na "integralno rješenje" koje su dogradonačelnik Avar Zlatan i vijećnik Lešina Mario u petak predstavili medijima.

- U petak su dogradonačelnik Avar i predsjednik gradonačelnikova kluba vijećnika Mario Lešina održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili “Integralno rješenje” problema baliranog otpada. Predloženim rješenjem ujedno bi se postigla nagodba oko svih „krucijalnih sudskih sporova“. Informacije koje su iznijeli vrve neistinama i tendencioznim interpretacijama, dok se bitne stvari prešućuju ili iskrivljuju. Pa krenimo redom.

1. Pogrešna polazna točka

Građane se već tjednima plaši da nad Gradom Varaždinom stoji opasnost od gubitka sporova teških stotine milijuna kuna. Dok je predsjednik Gradskog vijeća u svom istupu na VTV-u govorio o sporovima teškim 500 milijuna kuna, Avar i Lešina sada govore o 372 milijuna kuna. Svi tvrde da je „integralno rješenje“ povoljno za Grad upravo iz razloga što bi se riješila prijetnja od gubitka tih sporova. Način na koji se činjenice prezentiraju ispada kao da su sporovi već izgubljeni ili „samo što nisu“. Istina je posve drugačija.

Naime, razumno je očekivati da bi uz odgovarajući stručni angažman Grad trebao uspjeti u tim sporovima! Stoga ne čudi da gradonačelnik Čehok i njegovi suradnici u svrhu potkrijepe svojih tvrdnji o opasnosti od gubitka sporova nisu prezentirali nikakvo pravno mišljenje. Zašto? Jednostavno stoga što nijedan pravni stručnjak koji drži do sebe nije spreman tako nešto potpisati.

2. Nerealno prikazivanje stanja

U tablicama koje su na konferenciji za novinare prezentirali Avar i Lešina navedeni su iznosi koji se odnose na pet „krucijalnih sudskih sporova“. Uvodno valja skrenuti pažnju da od pet navedenih „krucijalnih“ sporova čak četiri su predmet kaznenog postupka protiv gradonačelnika Čehoka i gradskog vijećnika Davora Patafte. Dapače, po pojedinima od njih oni su (nepravomoćno) osuđeni na zatvorske kazne!

Pored toga, među „krucijalne“ sporove Avar i Lešina začudo ne uvrštavaju spor o zamjeni nekretnina s T&H Invest u pogledu kojeg je gradonačelnik u svibnju prošle godine predlagao nagodbu Gradskom vijeću. Naravno da se stoga nameće pitanje načina rješavanja tog spora u predloženom „integralnom rješenju“. I za taj su ugovor Čehok i Patafta nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne.

a) „Spor o baliranom otpadu s T&H Invest“ – Ugovor koji je već jednom pravomoćno proglašen ništetnim. Kod sklapanja tog ugovora počinjeno je toliko pravnih propusta da Grad Varaždin taj spor može izgubiti samo NAMJERNIM POGODAVANJEM protivniku. Od ovog spora Gradu ne prijeti nikakva opasnost, naprotiv, realno je očekivati da Grad uspije i sa zahtjevom za povratom avansa plaćenog T&H Investu koji danas s kamatom prelazi 15 milijuna kuna.

b) „Spor o koncesiji iz 2013. godine s CIOS grupom“ – Apsurdan je i do sada ničime potkrijepljen odštetni zahtjev CIOS grupe prema Gradu u iznosu od 98,69 milijuna kuna. Tko je dao pravno mišljenje da će Grad taj spor izgubiti? Ništa slično ni građanima ni vijećnicima nije prezentirano. Simptomatično je da je CIOS grupa 2016. godine od navedenog odštetnog zahtjeva bila spremna odustati pod uvjetom realizacije zbrinjavanja bala po cijeni od 725 kuna po toni.

c) „Spor s Ekosom u vezi lokacije Vilka Novaka“ – Samovoljnom odlukom Ivana Čehoka da Grad ne ulaže žalbu protiv prvostupanjske presude, presuda na štetu Grada je postala pravomoćna. Protiv prvostupanjske presude Grad je imao još dva pravna lijeka – žalbu i reviziju, koja su odlukom Ivana Čehoka ostala neiskorištena. Vrlo je važno napomenuti da u slučaju da dođe do promjene nepravomoćne odluke u kaznenom postupku koji USKOK vodi protiv vlasnika EKOS-a, Hrvoja Vojvode, postoji i mogućnost da Grad Varaždin zatraži ponavljanje parničnog postupka.

d) „Sporovi s T&H Invest u vezi lokacija Vilka Novaka i Banfica“ – za sklapanje ovih ugovora Ivan Čehok i Davor Patafta osuđeni su na zatvorske kazne. Parnični sud vezan je odlukom kaznenog suda da je kod sklapanja ugovora počinjeno kazneno djelo. Kaznena djela su samo ona postupanja koja zaslužuju najtežu društvenu osudu. Ne postoji nikakva mogućnost da Grad izgubi sporove ako su osobe koje su potpisale ugovore osuđene na zatvorske kazne. Svi koji govore suprotno svjesno lažu građane s ciljem da Davoru Patafti osiguraju nepripadnu imovinsku korist. Pored toga, T&H Invest je kod sklapanja ugovora za lokaciju Vilka Novaka odustao od ugovora za Banficu! Kako bi uopće mogao uspjeti s nekakvim zahtjevom za odštetu?!

3. Zavaravajući obračuni

Iako se govori o iznosu od 62 milijuna kuna da se „riješe bale“, istina je opet posve drugačija. Osim 62 milijuna kuna koje namjerava platiti Grad Varaždin, još 30 milijuna dao bi Varkom, 15 milijuna susjedne općine i dva milijuna Čistoća. Tu dolazi i odšteta „CE-ZA-R-u“ od 7,5 milijuna kuna. Ukupna cifra znači nije 62 već 116,5 milijuna kuna. Hoće li se to platiti kao „odšteta“ ili kao „rješenje“, hoće li to platiti Grad, općine, Varkom ili Čistoća, nebitno je. Jedina istina je da Čehokovo novo „rješenje“ ne košta 62 milijuna kuna već DUPLO VIŠE.

4. Neodgovorena pitanja

Nema odgovora na brojna pitanja, među ostalim:
- kako će T&H Invest vratiti preko 15 milijuna kuna avansa?
- kako će se zbrinuti bale?
- gdje je to pravno mišljenje temeljem kojeg će Grad tužiti državu da isplati sufinanciranje?
- kako će Grad Varaždin zaštiti svoju poziciju ako akteri ove nagodbe budu osuđeni od strane Vrhovnog suda temeljem USKOK-ove žalbe?
- kako će se sklopiti nagodba o ništetnosti, što ne dopušta Vrhovni sud?

5. Nedostaju temeljne informacije

Sva „objašnjenja“ Čehokovih ljudi besmislena su dok građanima nisu predočena dva osnovna dokumenta nakon kojim svi možemo biti mnogo pametniji: kaznena presuda protiv Ivana Čehoka i Davora Patafte (koju obojica skrivaju kao zmija noge) i potpun pravni tekst „integralnog rješenja“.

Tek tada moći ćemo vidjeti što nam se ponovo sprema u kuhinji malih majstora velikih muljaža. Sve opisano ukratko pokazuje da se građanima ponovo laže s ciljem da se pokušaju spasiti isti oni koji su do svih navedenih problema doveli – Ivan Čehok i Davor Patafta. Prije 12 godina kao smokvin list iskoristili su gradsko poglavarstvo, ovaj put će za istu ulogu pokušati iskoristiti Gradsko vijeće - zaključuju u udruzi "Varaždin bez smeća".