Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Nedostaje sustavna podrška za odrasle s autizmom Foto: Krešimir Đurić

Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Nedostaje sustavna podrška za odrasle s autizmom

| 2.4.2019. u 16:23h | Objavljeno u Aktualno

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kako bi se skrenula pozornost javnosti na sve veći problem ovoga složenog razvojnog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života.

Udruga za autizam Pogled tako je u središtu Varaždina predstavila radove koje su članovi udruge i volonteri izradili na kreativnim radionicama i građanima približila probleme s kojima se susreću osobe s autizmom. Dan svjesnosti o autizmu obilježili su i puštanjem plavih balona u zrak, a pridružili su im i mališani iz varaždinskih škola i vrtića te predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije.

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_02.JPG

Udruga Pogled pokriva područje četiri županije sjeverozapadne Hrvatske: Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju te okuplja 100-tinjak članova, odnosno djece s poremećajem iz spektra autizma i njihovih roditelja.

- Roditeljima pružamo podršku, savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, upućujemo ih na koji način i gdje mogu ostvariti svoja prava. Za djecu organiziramo radne terapije, socijalizacijsko-rekreativne aktivnosti i kreativne radionice koje vode naši voditelji i terapeuti - pojasnila je Jasminka Martinčević, izvršna direktorica Udruge za autizam Pogled.

Osvrnula se i na najčešće probleme s kojima se susreću roditelji djece s autizmom.

- Općenito se može reći da nedostaje sustavna podrška, od samog početka i postavljanja dijagnoze. Nedostaje dijagnostički centar u kojem bi se ta dijagnoza mogla kvalitetno postaviti, a sve dok nemaju dijagnozu, roditelji ne mogu ostvariti nikakva prava. Autizam je specifičan socijalizacijsko-komunikacijski poremećaj i djeca konstantno trebaju podršku. Sada se već nešto pokrenulo s ranom intervencijom pa je kod ranije dijagnoze sustav rane intervencije koliko-toliko organiziran te ima i podršku struke. Problem nastaje kasnije, kada djeca izađu iz školskog sustava. Tu je sustav totalno zakazao i u tom dijelu nema adekvatne podrške. Mi kao udruga jesmo zasad orijentirani na djecu do 18 godina starosti i pritom surađujemo sa školama i vrtićima, djeci se osiguravaju pomoćnici u nastavi i vrtiću, tako da su ta djeca uključena u redovni školski sustav i normalno funkcioniraju u tom okruženju - napomenula je Jasminka Martinčević i ukazala da za odrasle osobe s autizmom ne postoji nikakva organizirana podrška, a još manje mogućnost radnog osposobljavanja ili pronalaska zaposlenja, što onemogućuje njihovu potpunu integraciju u društvo.

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_03.JPG

Među članovima udruge je i Simona Kovačić iz Murskog Središća, majka šestogodišnjaka s autizmom.

- Shvatili smo nešto nije u redu kad je izostao govor, to je bio jedan od prvih znakova koje smo primijetili. Tada smo došli u Udrugu Pogled, gdje je krenuo na gimnastiku i plivanje, uz rad s defektolog i drugim stručnjacima. Ide i u vrtić u Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID), gdje s njim rade logopedi, defektolozi... Udruga nam je puno pomogla, uputili su nas kako možemo ostvariti svoja prava. Ujedno se tamo družimo s drugim roditeljima i djecom, s kojima dijelimo iste probleme i iskustva pa se razumijemo. Drugi ljudi to ne shvaćaju, za njih su to zločesta djeca koja ne slušaju mamu i tatu - ispričala je Simona Kovačić.

Kad su doznali dijagnozu, kazala je, bilo im je teško, ali nisu imali previše vremena o tome razmišljati.

- S vremenom shvaćaš da ti je dijete "drugačije", ali borimo se, nema nam druge - poručila je svim roditeljima djece s autizmom.

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_01.JPG

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_04.JPG

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_05.JPG

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_06.JPG

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_07.JPG

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_08.JPG

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_09.JPG

svjetski_dan_svjesnosti_o_autizmu_varazdin_10.JPG

Video sadržaj