Svjetski dan primalja u OB Varaždin: Imamo najdivniji posao na svijetu Foto: Ivana Dreven

Svjetski dan primalja u OB Varaždin: Imamo najdivniji posao na svijetu

| 2.5.2018. u 11:28h | Objavljeno u Aktualno

Uoči Svjetskog dana primalja, voditelj Odjela za rađaonu i puerperij Opće bolnice Varaždin Ivo Bilopavlović, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, v.d. glavne sestre Službe za ginekologiju i opstetriciju Anita Gabud, mag.med.techn., te primalja u rađaoni Ksenija Horvatić, bacc. med. techn., najavili su Dan otvorenih vrata rodilišta, istaknuvši veliku ulogu primalja u radu s trudnicama i rodiljama.

bolnica_varazdin-_rodiliste_3.jpg

- Povodom Međunarodnog dana primaljstva, i ove smo godine zbog velike zainteresiranosti, organizirali Dan otvorenih vrata našeg rodilišta, koji će se održati u petak 4. svibnja, od 10 do 14 sati, i to u dvije grupe, jednu s početkom u 10, a drugu od 12 do 14 sati. Cilj je omogućiti budućim roditeljima, koji su se odlučili za porod u našem rodilištu, da se upoznaju s osobljem, prije svega s primaljama, te s prostorom u kojem će njihovo dijete doći na ovaj svijet, dakle, s prostorom rađaone i odjela na kojem će žene boraviti nakon poroda - najavila je Anita Gabud.

- U našoj službi je 60 zaposlenih, od toga su 24 primalje, pri čemu je šest prvostupnica primaljstva. Primalje rade na svim radilištima u našem rodilištu, najviše ih je naravno u rađaoni, njih 13, a od njih su četiri prvostupnice primaljstva, dok će dvije uskoro to postati - napomenula je v.d. glavne sestre Službe za ginekologiju i opstetriciju te čestitala primaljama njihov dan.

bolnica_varazdin-_rodiliste_2.jpg

- Želim im više obrazovnog prostora, više novih radnih mjesta, kako bi naše trudnice, rodilje i dojilje imale što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu - istaknula je Gabud.

Među primaljama u rađaoni varaždinskog rodilišta je i Ksenija Horvatić, prvostupnica sestrinstva te buduća prvostupnica primaljstva.

- Trenutačno pohađam razlikovni obrazovni program u Rijeci, kako bih nastavila raditi posao u rađaoni, koji istinski volim. Dan otvorenih vrata organiziramo već nekoliko godina zaredom, jer na taj način želimo osnažiti vezu između primalja i trudnica, kako bismo im uklonili nedoumice u vezi trudnoće, strah od poroda i babinja, te će to biti prilika da trudnice, buduće majke, upoznaju primalje i da se bolje međusobno povežemo te da uspostavimo prijateljski, partnerski odnos, kako bi one bez straha dočekale taj čaroban trenutak rođenja djeteta - istaknula je Ksenija Horvatić.

bolnica_varazdin-_rodiliste_6.jpg

Osvrnula se i na sam rad primalja te njihovu ulogu u trenucima koji su vrlo osvjetljivi za svaku trudnicu i rodilju.

- Individualni pristup svakoj trudnici, rodilji i babinjači je najučinkovitiji način rada da bi zadovoljstvo bilo obostrano, a tako i sebi olakšavamo posao. Primalje bi trebale biti čuvarice prirodnog porođaja i rodilji pružiti podršku, uliti joj, prije svega, povjerenje i pružiti joj mir u tim osjetljivim trenucima. Primalje moraju biti vješte u komunikaciji, koju uvijek poboljšavamo kroz uspostavu partnerskog odnosa. Odnos rodilje i primalje je specifičan, vrlo je emocionalan. Naš posao je izrazito lijep, ali i zahtjevan, odgovoran, iscrpljujuć, a ponekad i stresan. Zalažemo se za humaniji pristup porođaju i naše rodilište pokušava izaći ususret svim trudnicama i rodiljama, uvažavajući sve njihove želje, koliko je god to moguće. Bez obzira na svu težinu posla i odgovornost, mislim da će se sve moje kolegice složiti da imamo najljepši poziv i da obavljamo najdivniji posao na svijetu - napomenula je Horvatić.

bolnica_varazdin-_rodiliste_1.jpg

Voditelj Odjela za rađaonu i puerperij OB Varaždin Ivo Bilopavlović, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, osvrnuo se na način rada u rađaoni i značaj primalja.

- Primalje su osobe koje su s trudnicom, rodiljom, prve u kontaktu i koje uz nju provedu najviše vremena, te su i zadnje koje ih vide i otpuste iz rodilišta. Rad u rađaoni je prvenstveno timski rad. Ja se moram osloniti na svoje primalje, stoga je povjerenje temelj na kojem gradimo svoj odnos, a njihovo obrazovanje je u svemu tome ključna stvar. Taj se odnos gradi godinama, i mogu reći da, nakon više od 10 godina provedenih u ovom rodilištu, imam zaista puno povjerenje u svoje primalje i sestre - istaknuo je dr. Bilopavlović.

Čestitao je primaljama njihov dan - Svjetski dan primalja, koji se obilježava 5. svibnja, dodavši kako Dan otvorenih vrata rodilišta ne bi trebao biti samo jedan dan.

- Naime, ovamo dolaze cijele obitelji, i koliko god mi bili ljubazni, ovaj je prostor njima stran, te bi bilo lijepo da trudnice dođu ovamo kako bi se informirale, vidjele prostor i smanjile razinu stresa kako bi rodilište, nakon poroda, zajedno sa svojim djetetom napustile zadovoljne. To nam je i cilj, da iz rodilišta izađe zdravo dijete i zadovoljna majka - zaključio je dr. Bilopavlović.

bolnica_varazdin-_rodiliste_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci