SVJETSKI DAN NEPUŠENJA Istraživanje među varaždinskim srednjoškolcima izaziva zabrinutost Foto: Varaždinska županija

SVJETSKI DAN NEPUŠENJA Istraživanje među varaždinskim srednjoškolcima izaziva zabrinutost

Varaždinske vijesti | 31.5.2023. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem podizanja svijesti o štetnim i smrtonosnim učincima duhana i pasivnog pušenja te poticanja na smanjenje korištenja duhana u bilo kojem obliku – javnozdravstvenom akcijom, tribinom i izložbom učeničkih likovnih radova u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan nepušenja.

Sudionike kampanje u Županijskoj palači pozdravio je župan Anđelko Stričak iznijevši podatke istraživanja koje je Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije proveo 2019. godine na 1.677 srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji, a bilo je vezano uz korištenje sredstava ovisnosti, duhana, alkohola i droge.

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_1.jpg

- Istraživanje je pokazalo da svaki peti učenik svakodnevno puši. Svaki drugi, točnije 45 posto njih već je probalo E-cigarete. Zabrinjava i podatak da gotovo polovica ispitanika smatra da je pušenje cigarete "cool". Upravo iz razloga što mladi danas misle da je to cool ili simpatično, već sutra javlja se ovisnost o cigaretama i tada dođemo do podatka da su u Hrvatskoj 22 posto stanovnika pušači – rekao je župan Stričak pohvalivši ZZJZ Varaždinske županije, Udrugu "Kaj sad?", učenike osnovnih škola koji su dali doprinos u obilježavanju Svjetskog dana nepušenja, kao i sve zdravstvene i medicinske djelatnike koji se trude pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb svakom stanovniku Varaždinske županije.

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_4.jpg

A da je pušenje poprimilo epidemijske razmjere potvrdila je i liječnica Martina Hajduk Ribić, dr. med. spec. internist, subspec. pulmolog iz Službe za plućne bolesti TBC Klenovnik, ujedno i predsjednica Udruge "Kaj sad?'".

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_11.jpg

- Prema posljednjim statističkim podacima, od posljedica pušenja u Hrvatskoj umire oko 14 tisuća osoba. Karcinom pluća drugi je po redu kod muškaraca, odnosno treći kod žena, kada govorimo općenito o karcinomima u Hrvatskoj. Međutim, osim karcinoma, susrećemo se i s drugim kroničnim plućnim bolestima, a uz to pušenje uzrokuje i velik broj kardiovaskularnih bolesti – upozorila je liječnica Martina Hajduk Ribić.

Svjetski dan nepušenja bila je i prigoda da se učenicima i mentorima iz osnovnih škola koji su svojim likovnim radovima sudjelovali na natječaju u sklopu projekta CARDIAB PROTECT, uruče nagrade i priznanja.

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_9.jpg

- Kroz ovaj likovni natječaj, želja nam je bila potaknuti djecu i mlade da dodatno promisle o štetnosti pušenja i prednostima nepušačkog stila života, jer jednom kada se razvije ovisnost, znatno je teže prestati pušiti. Za to je potrebna odluka i stručna pomoć koja je dostupna u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i bolničko liječenje ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo – objasnila je Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, subspec. iz adiktologije iz ZZJZ Varaždinske županije, koja je također naglasila kako mladi podcjenjuju štetnost E-cigareta i nisu svjesni koliku količinu nikotina konzumiraju.

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_3.jpg

Na raspisani natječaj pristiglo je 40 radova učenika četvrtih razreda iz sedam osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Povjerenstvo, koje se sastojalo od pet članova, odabralo je deset najboljih radova. Za njih je iz projekta CARDIAB PROTECT izdvojeno ukupno 1.400 eura namjenskih sredstava.

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_10.jpg

- Ocjenjivali smo likovnu izvedbu, kvalitetu kompozicije i estetiku, ali jako nam je bila bitna poruka djece vezana uz štetnosti pušenja. Učenici su radili prikaz štetnosti pušenja na ljudsko tijelo, ali bilo je dosta poveznica i sa zaštitom okoliša. Uglavnom su radili strip, a tehnike su najčešće bile tuš na papiru i tempera – rekla je predsjednica Povjerenstva za izbor najboljih radova Lila Herceg, akademska slikarica.

Svi koji žele prestati pušiti, preporuka je da upišu "Školu nepušenja" koja djeluje u sklopu ZZJZ Varaždinske županije.

- Neovisno o životnoj dobi, stažu pušenja i zdravstvenim poteškoćama, uvijek je dobra odluka prekinuti s pušenjem. Škola nepušenja traje pet dana, svaki dan po 120 minuta i u grupi je osam do dvanaest polaznika. S njima radi naš multidisciplinarni tim, od liječnika psihijatra, psihologa, medicinskih sestara i tehničara. Nije potrebna uputnica, već je dovoljno prijaviti se na telefon 042 320 969 ili na mail adresu Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti – zaključila je voditeljica Škole nepušenja Andreja Kolačko.

Osim tribine i izložbe likovnih radova na Franjevačkom trgu u sklopu javnozdravstvene akcije članovi Udruge "Kaj sad?" zajedno s djelatnicima Opće bolnice Varaždin i studentima Sveučilišta Sjever zainteresiranim građanima dijelili su informativne materijale vezane uz prevenciju pušenja, a mjerili su i razinu šećera u krvi, krvni tlak, te radili spirometriju.

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_5.jpg

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_6.jpg

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_7.jpg

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_8.jpg

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_12.jpg

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_13.jpg

svjetski_dan_nepusenja_varazdin_cardiab_protect_31052023_2.jpg