Svjetski dan bolesnika: "Osmijeh pacijenata i njihovo ozdravljenje za nas su najveća nagrada" Foto: VV arhiva / ilustracija

Svjetski dan bolesnika: "Osmijeh pacijenata i njihovo ozdravljenje za nas su najveća nagrada"

Varaždinske vijesti | 11.2.2021. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

Svake se godine 11. veljače obilježava Svjetski Dan bolesnika.

- Zdravstveni radnici brinući se za bolesnike u bolnici u obitelji i u zajednici uspostavljaju odnos pun empatije i brižnosti. U očima bolesnika vidimo nesigurnost, strah i nemoć. Važno je omogućiti bolesnicima empatiju i suosjećanje te profesionalan i holistički pristup. Cilj zdravstvenog osoblja je uspostaviti povjerenje, međusobno poštivanje i u središte staviti dostojanstvo bolesnika te uspostaviti dobru komunikaciju s njima, kao i s njihovim obiteljima - ističe Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) cijela je 2021. godina proglašena Međunarodnom godinom svih djelatnika u području zdravstva i skrbi za pacijente. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i težnja za stvaranje bolje zdravstvene zaštite, koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Svjetski dan bolesnika je prilika na podsjećanje na prava pacijenata, koji ima pravo na adekvatnu zdravstvenu skrb i da sudjeluje u odlukama o vlastitom zdravlju.

- Već godinu dana se borimo s pandemijom koronavirusa koja je stavila izazov pred sve zdravstvene djelatnike, jer nisu očekivali takve razmjere širenja bolesti. U tom razdoblju pokazali su fleksibilnost, mobilnost timova i osigurali nesmetanu skrb bolesnika. U ovoj pandemiji, više nego ikad, vidljivo je da su zdravstveni radnici, a ponajviše medicinske sestre i tehničari važni za pružanje zdravstvene njege oboljelima i najbrojniji nositelji zdravstvenog sustava svake zemlje - napominje Sekovanić.

Istaknula je da su se djelatnici varaždinske bolnice brinuli za bolesnike oboljele od koronavirusa, kojih je na bolničkom liječenju bilo i do 278 u jednom danu.

- Medicinske sestre i tehničari sa svih odjela te iz drugih bolnica i domova koji su nam došli u pomoć kad je velik broj naših zdravstvenih radnika bio u ulozi bolesnika pružali su zdravstvenu skrb zajedno s ostalim zdravstvenim djelatnicima i pokazali stručnost i profesionalnost u zbrinjavanju oboljelih kad je bilo najpotrebnije. Svakodnevnim radom uz bolesnike bili smo im potpora, nastojali smo im pružiti suosjećanje i ublažiti prazninu koju su osjećali jer uz njih nisu mogli biti njihovi najbliži. Neki od njihovih ukućana su i sami bili i bolesni kod kuće - dodala je.

Naglasila je da su uzajamno povjerenje između pacijenta i zdravstvenog djelatnika te kvalitetna profesionalna komunikacija temelj unapređenja sigurnosti pacijenta i pružanja kvalitetne skrbi.

- A njihov osmijeh i ozdravljenje za nas su najveća nagrada - kazala je Sekovanić i dodala da će zaposlenici varaždinske bolnice ove godine, zbog poštivanja epidemioloških mjera, Dan bolesnika obilježiti već tradicionalnim darivanjem krvi.

- Neki od njih su i članovi Hrvatske udruge medicinskih sestara pa ćemo tako nastaviti našu dugogodišnju praksu darivanje krvi za bolesnike na Svjetski dan bolesnika 11. veljače. Na taj dan prigoda je zahvaliti svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima i volonterima koji skrbe i pomažu oboljelima - zaključila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.