Svjetski dan bolesnika: "Osmijeh pacijenata i njihovo ozdravljenje za nas su najveća nagrada" Foto: VV arhiva / ilustracija

Svjetski dan bolesnika: "Osmijeh pacijenata i njihovo ozdravljenje za nas su najveća nagrada"

Varaždinske vijesti | 11.2.2021. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

Svake se godine 11. veljače obilježava Svjetski Dan bolesnika.

- Zdravstveni radnici brinući se za bolesnike u bolnici u obitelji i u zajednici uspostavljaju odnos pun empatije i brižnosti. U očima bolesnika vidimo nesigurnost, strah i nemoć. Važno je omogućiti bolesnicima empatiju i suosjećanje te profesionalan i holistički pristup. Cilj zdravstvenog osoblja je uspostaviti povjerenje, međusobno poštivanje i u središte staviti dostojanstvo bolesnika te uspostaviti dobru komunikaciju s njima, kao i s njihovim obiteljima - ističe Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) cijela je 2021. godina proglašena Međunarodnom godinom svih djelatnika u području zdravstva i skrbi za pacijente. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i težnja za stvaranje bolje zdravstvene zaštite, koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Svjetski dan bolesnika je prilika na podsjećanje na prava pacijenata, koji ima pravo na adekvatnu zdravstvenu skrb i da sudjeluje u odlukama o vlastitom zdravlju.

- Već godinu dana se borimo s pandemijom koronavirusa koja je stavila izazov pred sve zdravstvene djelatnike, jer nisu očekivali takve razmjere širenja bolesti. U tom razdoblju pokazali su fleksibilnost, mobilnost timova i osigurali nesmetanu skrb bolesnika. U ovoj pandemiji, više nego ikad, vidljivo je da su zdravstveni radnici, a ponajviše medicinske sestre i tehničari važni za pružanje zdravstvene njege oboljelima i najbrojniji nositelji zdravstvenog sustava svake zemlje - napominje Sekovanić.

Istaknula je da su se djelatnici varaždinske bolnice brinuli za bolesnike oboljele od koronavirusa, kojih je na bolničkom liječenju bilo i do 278 u jednom danu.

- Medicinske sestre i tehničari sa svih odjela te iz drugih bolnica i domova koji su nam došli u pomoć kad je velik broj naših zdravstvenih radnika bio u ulozi bolesnika pružali su zdravstvenu skrb zajedno s ostalim zdravstvenim djelatnicima i pokazali stručnost i profesionalnost u zbrinjavanju oboljelih kad je bilo najpotrebnije. Svakodnevnim radom uz bolesnike bili smo im potpora, nastojali smo im pružiti suosjećanje i ublažiti prazninu koju su osjećali jer uz njih nisu mogli biti njihovi najbliži. Neki od njihovih ukućana su i sami bili i bolesni kod kuće - dodala je.

Naglasila je da su uzajamno povjerenje između pacijenta i zdravstvenog djelatnika te kvalitetna profesionalna komunikacija temelj unapređenja sigurnosti pacijenta i pružanja kvalitetne skrbi.

- A njihov osmijeh i ozdravljenje za nas su najveća nagrada - kazala je Sekovanić i dodala da će zaposlenici varaždinske bolnice ove godine, zbog poštivanja epidemioloških mjera, Dan bolesnika obilježiti već tradicionalnim darivanjem krvi.

- Neki od njih su i članovi Hrvatske udruge medicinskih sestara pa ćemo tako nastaviti našu dugogodišnju praksu darivanje krvi za bolesnike na Svjetski dan bolesnika 11. veljače. Na taj dan prigoda je zahvaliti svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima i volonterima koji skrbe i pomažu oboljelima - zaključila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci