Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): COVID-19 više nije globalna zdravstvena kriza

Varaždinske vijesti/HRT | 5.5.2023. u 15:51h | Objavljeno u Aktualno

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napravila je korak prema kraju pandemije izazvane koronavirusom. Službeno je objavila da COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu opasnost za zdravlje.Prošle su tri godine otkako je ta agencija UN-a proglasila COVID-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću, objavio je portal HRT-a.

Taj status je omogućio da se svijet usredotoči na covid-19 kao na veliku zdravstvenu prijetnju te potaknuo suradnju na globalnoj razini glede cjepiva i lijekova za suzbijanje te bolesti.

- Jučer se Odbor za izvanredna stanja sastao po 15. put i preporučio mi da proglasim kraj javnozdravstvene krize od međunarodnog značaja. Prihvatio sam savjet i stoga s velikom nadom objavljujem da je covid-19, kao globalna zdravstvena kriza, gotov, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odluka pokazuje da je svijet ostvario napredak, ali COVID-19 će i dalje biti s nama, iako više ne predstavlja zdravstvenu krizu, priopćio je WHO.

Prema podacima WHO-a, stopa smrtnosti je pala s više od 100.000 ljudi tjedno u siječnju 2021. na oko 3500 u tjednu do 24. travnja ove godine.

- Međutim, to ne znači da je COVID-19 nestao, upozorio je Ghebreyesus.