Švicarski poduzetnici u Varaždinskoj županiji

| 7.6.2016. u 11:51h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Varaždinske županije održan je sastanak s predstavnicima švicarskih tvrtki te Slobodanom Mikacom, generalnim konzulom Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji sa sjedištem u Zürichu, a glavna je svrha sastanka bila upoznavanje i povezivanje naših i švicarskih poduzetnika iz metalskog sektora.

– Gospodarska diplomacija je, uz brigu za naše državljane u Švicarskoj, ono na čemu radim. Švicarska je do sada bila pomalo zapostavljena u razmišljanju naših poduzetnika. Oni imaju izvrsne veze s Austrijom, Njemačkom, Italijom i Slovenijom, međutim Švicarska je, iako jaka ekonomija, bila zapostavljena. Napravit ćemo turneju, a ovo je prvo u nizu događanja. Danas smo u Varaždinskoj županiji, sutra idemo u Međimursku, krajem tjedan smo u Slavoniji s temom znanstvenih istraživanja. U drugom ćemo koraku pozvati hrvatske poduzetnike u Švicarsku. Prema njihovim željama organizirat ćemo posjete švicarskim firmama – rekao je Mikac i dodao da Varaždinska županija može ponuditi puno u metalskoj industriji, ali postoje i mogućnosti u proizvodnji namještaja, prozora, parketa, tekstila, hrane. Također, u Švicarskoj se može prodati jedino hrana koja u nazivu sadrži riječ "bio" i zbog toga će se certificirati hrvatski proizvođači da bi mogli nastupiti na tom zahtjevnom, ali tržištu s mogućnostima.

Dvije stvari možemo naučiti od njih, iako ih ovdje u Varaždinu i Međimurju vrlo dobro znamo. To su kvaliteta i točnost. Roba mora biti kvalitetna i na vrijeme isporučena pa je švicarska firma spremna platiti i višu cijenu – zaključio je Mikac.

Hugo Allemann, član uprave švicarske kompanije Bystronic, koja se bavi laserskim rezanjem izrazio je zadovoljstvo sastankom te ga je iznenadio interes hrvatskih gospodarstvenika za suradnjom sa švicarskim tvrtkama.

-Ono što smo vidjeli i čuli u kontaktu s drugima koji imaju veze s hrvatskim gospodarstvom je jako dobro. U ova dva dana mi ćemo se sami uvjeriti u kvalitetu i interes hrvatskih tvrtki. Mi smo zainteresirani za gotove komponente, ne samo dijelove, koje možemo ugraditi u naše strojeve. Ono što smo do sada vidjeli je lijep kraj i ljubazni ljudi, a ono što me iznenadilo je interes hrvatskih gospodarstvenika za suradnjom sa švicarskim tvrtkama. Nisam očekivao da će biti tolik – kazao je Allemann.

Galerija slika