Sveučilište Sjever dobilo nekretnine bivše vojarne u Optujskoj ulici

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.6.2019. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vlada Republike Hrvatske donijela je, danas na sjednici, odluku o prijenosu u vlasništvo Sveučilištu Sjever nekretnine u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, u svrhu osiguranja i izgradnje prostornih i poslovnih kapaciteta za potrebe obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti.

Iznimno zadovoljan ovom odlukom je saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak koji unazad tri godine „gura“ taj projekt.

– Zaista me raduje da je Sveučilište Sjever dobilo prostor koji im je neophodan za daljnji rad. Radi se o prostoru, tj. zemljištu i zgradama bivše vojarne u Optujskoj ulici koji je nakon 15 godina propadanja iskorišten po meni na najbolji mogući način. Podsjećam da je dio vojarne uređen za potrebe Hrvatske vojske koja je krajem prošle godine i vraćena u Varaždin, drugi dio dan je na korištenje udrugama građana, a treći dio sada Sveučilištu Sjever. Stoga koristim priliku da se na svemu navedenom zahvalim Vladi premijera Plenkovića, a nadasve njemu osobno – rekao je Stričak.

– Vjerujem da će vodstvo Sveučilišta Sjever na najbolji mogući način iskoristiti taj prostor za što bolje uvjete rada i profesora i studenata. Ovim potezom Vlade premijera Plenkovića Grad Varaždin postaje sveučilišni grad – zaključio je saborski zastupnik.

I rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković zahvalio je premijeru Andreju Plenkoviću, kao i ministru državne imovine Goranu Mariću te saborskom zastupniku Stričaku na prepoznavanju potreba Sveučilišta te na odluci o darovanju nekretnine.

– Nakon dugo godina imamo svoju nekretninu, prvu u Varaždinu. To je presudno nužni prostor koji ćemo uskoro obnoviti i preurediti za potrebe studija strojarstva, mehatronike te tehničke i gospodarske logistike. Objekt je sličan onima u kojima sada djeluje Sveučilišni centar Varaždin u Ulici 104. brigade. Stoga znamo u kakvom je stanju i kako ga obnoviti – izjavio je rektor Sveučilišta Sjever nakon odluke Vlade o prijenosu u vlasništvo Sveučilištu Sjever nekretnine u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici.

Podsjetimo, rješavanje problematike prostornih kapaciteta Sveučilišta Sjever Stričak je pokrenuo na samom početku mandata Vlade premijera Plenkovića još 2016. godine, inicijativom, odnosno zastupničkim pitanjem u Hrvatskom saboru, da država Sveučilištu ustupi svoje zemljište i nekretnine u dijelu bivše vojarne u Optujskoj ulici. Na tu inicijativu iz Vlade je bio stigao odgovor „da Sveučilište Sjever precizira svoj zahtjev u pogledu obuhvata i namjene nekretnine, roka ustupanja i modela raspolaganja nekretninom“ što je Sveučilište u međuvremenu bilo i učinilo.

Sljedeći korak bio je radni sastanak u Ministarstvu državne imovine u ožujku ove godine na kojem su uz Stričaka bili državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, pomoćnik ministra graditeljstva Milan Rezo i rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marin Milković.

Potom je u travnju održan sastanak ministra državne imovine Gorana Marića sa saborskim zastupnikom Josipom Križanićem, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem, predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom. Svi ti sastanci doveli su upravo do ovog današnjeg rješenja.