SVEUČILIŠNI KAMPUS Hoće li se konačno realizirati projekt vrijedan 24 milijuna eura? Foto: Ilustracija

SVEUČILIŠNI KAMPUS Hoće li se konačno realizirati projekt vrijedan 24 milijuna eura?

VV | 23.11.2020. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

- Nadam se i vjerujem da će u mandatu ove Vlade konačno doći do realizacije projekta Sveučilišnog kampusa Varaždin, faza II. Osobno sam nekoliko puta projekt predstavljala i premijeru Andreju Plenkoviću koji je dao potporu projektu uviđajući važnost ovog projekta za sjever Hrvatske – komentirala je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu prošlotjedne najave o skorašnjoj mogućoj realizaciji ovog projekta od velike važnosti za Varaždin kao sveučilišni grad, ali i IT industriju koja raste velikom brzinom na sjeveru Hrvatske.

Početkom prošlog tjedna saborski zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak objavio je kako smo sve bliže realizaciji projekta o kojem se raspravljalo i na sjednici Vlade.

- Nakon niza sastanaka u Vladi, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU sve smo bliže realizaciji izgradnje Sveučilišnog kampusa u Varaždinu – objavio je početkom prošlog tjedna saborski zastupnik HDZ-a na svojem Facebook profilu.

Iako ove najave vesele, osobito s obzirom na činjenicu da se o tom projektu govori punih osam godina, formalnu odluku i osiguran izvor financiranja – na FOI-ju još nemaju.

- Projekt je kompleksan kao i razrada namjene prostornih kapaciteta, a o detaljima budućeg izgleda kampusa mislim da ima smisla govoriti kada odluka bude formalno donesena i izvor financiranja osiguran – kaže dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Begičević Ređep.

Kompleksan projekt

Podsjećamo, FOI je ovaj projekt počeo pripremati još 2012. godine. Projekt je u prosincu te godine uvršten na indikativnu listu projektnih prijava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u kategoriju Obrazovna infrastruktura te je tri godine pripreman uz praćenje Ministarstva. Unatoč visokoj poziciji na indikativnoj listi projektnih prijedloga do realizacije projekta iz ovog programa do danas nije došlo zbog neuvrštavanja u prioritete Operativnog programa od strane tadašnje Vlade Republike Hrvatske.

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak podsjeća da je problem nastao što tadašnja Vlada nije ispregovarala uvrštavanje kampusa u financiranje preko fondova EU-a, iako je projekt pripreman za financijsko razdoblje 2014.-2020.

- U svojem ministarskom mandatu sam radila na tome da se izgradnja sveučilišnih kampusa uvrsti u projekte koji će se financirati preko EU fondova, a posebno kada se radi o tzv. STEM kampusima koji osim obrazovne funkcije imaju i veliki utjecaj na gospodarski razvoj kako regije tako i države. Za to smo napravili sve podloge - navela je prof. dr. sc. Blaženka Divjak i dodala kako su potporu izgradnji kampusa davali upravo saborski zastuupnik HDZ-a Anđelko Stričak, ali i bivši potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-ov Predrag Štromar te se o tome razgovaralo i s premijerom, a na projektu su bili izuzetno angažirani i bivši dekani prof. dr. sc. Neven Vrček i prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

- Srećom sada se otvara novo financijsko razdoblje u EU (2021.-2027.) što znači da se uvrštavaju i novi projekti, a i na raspolaganju su nam i fondovi za oporavak gospodarstva od pandemije te Kampus Varaždin zadovoljava sve kriterije za financiranje. Na FOI-ju studira gotovo 3.000 studenta i prihod Gradu i Županiji je značajan, ali je još daleko značajniji utjecaj FOI-ja i njegovih studenata na otvaranje informatičkih tvrtki u Varaždinu i okolici. IT industrija je najbrže rastuća industrija i ima veliki razvojni potencijal, zadržava mlade stručnjake u Hrvatskoj, ali privlači i stručnjake iz inozemstva - rekla je prof. dr. sc. Divjak i dodala kako je riječ o najvažnijem projektu za razvoj Varaždinske županije i Varaždina za sljedeće desetljeće.

- Početak projekta ovisi o brzini kojom država zaključuje programe za financiranja s Europskom komisijom, jer sam projekt je gotov i može se odmah početi - istaknula je prof. dr. sc. Divjak.

Dva modela financiranja

Potvrdila je to i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Begičević Ređep.

- Projekt Sveučilišni kampus Varaždin, faza II, projekt vrijedan 24 milijuna eura, danas je jedan od projekata koji su potpuno spremni za financiranje, pripremljena je sva potrebna projektna dokumentacija, te je u travnju 2019. godine izdana građevinska dozvola. Mogući izvor financiranja je Fond za oporavak jer naš STEM sveučilišni kampus direktno doprinosi obrazovanju budućih IT stručnjaka deficitarnih na tržištu rada i potrebnih razvoju IT industrije u Hrvatskoj, koja je prema svim pokazateljima budućnost i spas našeg gospodarstva. Druga opcija financiranja je uvrštavanje projekta u novi operativni program od 2021. te se nadamo da će ova Vlada ovakve projekte odrediti kao prioritetne u novom operativnom programu. Ako se Vlada odluči za jednu od navedenih opcija, projekt bi mogao krenuti s realizacijom u 2021. ili 2022. godini – rekla je dekanica FOI-ja.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u