Svečanom sjednicom obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

V.V. | 1.3.2018. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni dan civilne zaštite obilježen je već tradicionalno svečanom sjednicom civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina u Županijskoj palači u Varaždinu kojoj su prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, saborski zastupnik Mario Habek, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

Nakon prigodnog filmića  o civilnoj zaštiti u Varaždinskoj  županiji, prisutnima su se obratili načelnici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina.

- Županijski stožer sačinjava 23 člana, tu su predstavnici operativnih snaga koji svoje članstvo i dužnosti shvaćaju ozbiljno i odgovorno. Svaka kuna koju ulažemo u smanjenje rizika od mogućih nesreća i katastrofa nam se vraća višestruko, a vrlo je važna i sama prevencija. Dakle, trebaju se donositi mjere, ali i po mogućnosti predvidjeti scenarij mogućih prirodnih katastrofa. Varaždinska županija u svojem proračunu ima osiguranih milijun i devetsto tisuća kuna, od toga 570 tisuća kuna za aktivnosti sustava civilne zaštite, zatim financiramo Društvo Crvenog križa, Vatrogasnu zajednicu itd. Također želim naglasiti kako je vrlo važno ulagati u opremu , modernizirati ju, a koordinacija privatnog i javnog sustava je jako bitna jer kod ugroze trebaju reagirati svi – rekao je Robert Vugrin te dodao kako službe od formiranja novog saziva stožera nisu trebale reagirati, odnosno nije bilo potrebe.

Članovima Stožera njihov su dan čestitali župan Varaždinske županije Radimir Čačić i gradonačelnik Grada Varaždin dr.sc.Ivan Čehok. Župan Čačić je naglasio važnost dobre komunikacije te spreme operativnih snaga Civilne zaštite Varaždinske županije.

- Ova svečanost je prilika da se zahvalimo svim ljudima, profesionalcima te volontreima koji sudjeluju u sustavu zaštite i spašavanja, često puta izlažu svoj život opasnim i vrlo neugodnim situacijama, ali moramo isto tako našim građanima ukazati da postoje ljudi koji brinu o njima u kriznim situacijama. Naravno da postoji potreba daljnjeg jačanja i opremanja sustava civilne zaštite na području naše Županije. Jedan od važnih koraka je izgradnja Centra za civilnu zaštitu Varaždinske županije kojim bi se na jednom mjestu objedinio rad operativnih snaga civilne zaštite i oformio Centar za upravljanje u kriznim situacijama, sa svim svojim popratnim sadržajima. Uz ovu osnovnu namjenu, izgradnjom centra riješio bi se problem smještajnog i skladišnog prostora, te trenažnog centra za potrebe operativnih snaga rekao je župan te dodao   kako je županiji u cilju još više razvijati sustav civilne zaštite, te opremati, osuvremenjivati i uvježbavati operativne snage, ali isto tako treba uložiti veliki dio snage na sama preventivna djelovanja, kako bi bili spremniji u odgovoru i obranama od velikih nesreća i katastrofa koje mogu zahvatiti područje Varaždinske županije-naglasio je župan Čačić.

Na kraju svečane sjednice najistaknutijim pojedincima iz sustava civilne zaštite na području Županije ( njih ukupno 11) podijeljene su i prigodne zahvalnice.

Podsjetimo, civilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća. Dok se u drugim državama Europe svijest o potrebi razvoja Civilne zaštite javila kao posljedica masovnog stradavanja civila u Prvome svjetskom ratu, u Hrvatskoj se ideja o potrebi zaštite stanovništva rodila 1884. godine, nakon potresa koji je zadesio Zagreb. Cilj civilne zaštite je ostvarivanje sigurnosti pojedinaca i zaštite života, zdravlja i imovine stanovništva, životnog okoliša te kulturnih, materijalnih i drugih dobara.

1. ožujka 1972. stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a. Sljedećeg dana, 2. ožujka 1972. počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međuvladina organizacija.

Označeno u